Voor Rusland driegt uitsluiting van het olympische atletiektoernooi ANP

Het voltallige bestuur van de Russische atletiekbond is opgestapt, nu er opnieuw uitsluiting dreigt van het olympische atletiektoernooi. Een werkgroep van het olympisch comité in Rusland neemt de taken voorlopig over.

De RusAF werd door de wereldatletiekbond in 2015 geschorst vanwege grootschalige dopingproblemen en is er sindsdien niet in geslaagd vertrouwen terug te winnen. De laatste maanden is de relatie met de mondiale bond eerder verslechterd.

Zeven officials van de Russische bond werden er in november nog van beschuldigd dopingonderzoek met valse documenten te hebben ondermijnd.

Schorsing

Binnenkort dient in Lausanne de hoorzitting waarin de fraude met dopingmonsters ter sprake komt. Het mondiale antidopingbureau WADA legde Rusland een schorsing op van vier jaar, waarna door het land beroep werd aangetekend tegen de straf.

Het WADA wil dat deze zitting openbaar is. "Zodat iedereen het proces begrijpt en alle argumenten hoort", aldus directeur Olivier Niggli.

Russische sporters die aantoonbaar schoon zijn, mogen overigens onder neutrale vlag gewoon deelnemen aan grote toernooien. Dit was ook al het geval tijdens de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Joeri Ganoes, het hoofd van het Russische antidopingbureau, zei in december 2019 dat alle atletiekcoaches weg moeten. "Alle nationale atletiekcoaches moeten weg. Ze werken niet alleen inactief, maar ook destructief."

Hoofd Russische antidopingbureau: 'Atletiekcoaches moeten weg'

STER reclame