Bewapende militairen houden de wacht bij het Constitutionele Hof, dat uitspraak doet over de verkiezingen
NOS Nieuws

Tipp-Ex leidt tot ongeldig verklaren verkiezingsuitslag Malawi

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Malawi van mei 2019 is ongeldig verklaard. Volgens het Constitutionele Hof zijn er tal van onregelmatigheden geconstateerd. Zo werd er Tipp-Ex gebruikt om stemmen te vervalsen. Binnen 150 dagen moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De verkiezingen werden vorig jaar gewonnen door de zittende president Peter Mutharika. Hij kreeg 38,6 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenkandidaat, Lazarus Chakwere, kreeg 35,4 procent van de stemmen. Voormalig vice-president Saulos Chilima, die zijn eigen partij is begonnen, eindigde met 20,4 procent van de stemmen.

De verkiezingsuitslag leidde tot maandenlange en soms gewelddadige protesten. Betogers eisten onder meer het vertrek van het hoofd van de kiescommissie. Na de uitspraak van het Hof sloten veel bedrijven hun deuren uit angst voor nieuwe rellen en plunderingen, nu door aanhangers van Mutharika, maar die bleven uit.

Te veel onregelmatigheden

Volgens een rechter van het Hof is het bijna niet te voorkomen dat er onregelmatigheden zijn bij verkiezingen. Maar volgens haar zijn het er nu zo veel dat er geen recht meer wordt gedaan aan de wil van de kiezer.

Het besluit van het Hof betekent niet dat alles wat president Mutharika sinds de verkiezingen heeft gedaan ongeldig wordt verklaard. Wel wordt Chilima weer vice-president, zoals voor de verkiezingen.

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Ruim 65 procent van de inwoners leeft volgens de Verenigde Naties onder de armoedegrens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl