NOS NieuwsAangepast

'China nam na SARS-epidemie ook maatregelen, maar die werden niet nageleefd'

China geeft toe dat het land tekort is geschoten bij de bestrijding van het coronavirus. Het wil de handel in verboden diersoorten nu snel aanpakken. Maar hoeveel daarvan terechtkomt is afwachten, zegt correspondent Sjoerd den Daas. Nieuwe regels die na de SARS-epidemie van kracht werden, zijn niet goed gehandhaafd.

Het permanente comité van het politbureau, het dagelijkse bestuur van China, zegt dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken en dat voortaan beter moet worden ingegrepen als zich een nationale noodsituatie voordoet.

Die kritiek is vooral gericht op lokale bestuurders, zegt Den Daas. In het NOS Radio 1 Journaal benadrukt hij dat niet bekend is wat er precies is gezegd, maar alleen wat er naar buiten is gebracht. "In de samenvatting staat in elk geval wel te lezen dat er inderdaad tekortkomingen zijn geweest en dat het een grote test is voor het bestuur. En ook dat men zegt: we moeten wel zorgen dat mensen niet op hun handen blijven zitten in afwachting van nadere instructies van Peking."

Vleermuizen

Het permanente comité, dat wordt geleid door president Xi Jinping, zegt ook dat de handel in verboden diersoorten snel moet worden aangepakt. Virologen vermoeden dat de uitbraak van het coronavirus in december is begonnen op een markt in de stad Wuhan. De kans is groot dat het virus afkomstig is van vleermuizen.

De kans dat de autoriteiten de handel in wilde dieren serieus gaat aanpakken is daarmee wat groter geworden. "Men zegt dat te willen bestrijden en de volksgezondheid op één te willen zetten. Maar deze woorden horen we niet voor het eerst, die hebben we ook rond de SARS-epidemie gehoord in 2003. In de jaren daarna zagen we dat die regels, die er op papier wel waren, in de praktijk niet werden nageleefd en dat het toezicht daarop ook tekort is geschoten."

In een nieuw noodhospitaal in Wuhan zijn de eerste patiënten opgenomen:

Eerste patiënten opgenomen in 'coronavirus-ziekenhuis'

Het dagelijkse bestuur van China zegt tegen staatspersbureau Xinhua dat de situatie in Wuhan nog altijd topprioriteit is en dat er meer artsen naar de stad worden gestuurd. Daarnaast zegt het comité dat mensen die fouten hebben gemaakt bij de bestrijding van het virus, gestraft zullen worden.

De ziekte is een epidemie in China. Het dodental in het land is gestegen naar 425, dat is iets meer dan 2 procent van het aantal zieken. Gisteren zijn er 3235 besmettingen bij gekomen, wat het totale aantal op 20.438 brengt.

Vannacht viel de tweede dode buiten het Chinese vasteland. In Hongkong bezweek een 39-jarige man aan de gevolgen van het coronavirus. Hij reisde eerder vanuit Wuhan naar Hongkong. Eergisteren overleed een 44-jarige man uit Wuhan op de Filipijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl