Presentatoren Joep van Deudekom (l.) en Rob Urgert BlazHoffski

Op sociale media leveren enkele honderden mensen kritiek op een uitzending van het populair wetenschappelijke programma Wie denk je wel dat je bent?. In de aflevering van zondagavond werden 'mooie' vrouwen vergeleken met 'gewone' vrouwen. Ook een aantal deelnemers aan de aflevering is ontevreden en wil verhaal halen.

In het programma, bedacht en gepresenteerd door Joep van Deudekom en Rob Urgert, worden tegengestelde groepen in de maatschappij onderworpen aan experimenten. Aan bod komen bijvoorbeeld gelovigen en niet-gelovigen, vleeseters en vegetariërs, en VVD'ers en GroenLinksers. Na ieder experiment wordt gekeken of aannames en vooroordelen over de groepen standhouden in de wetenschap.

In de uitzending van zondagavond werd onder meer onderzocht of honden en baby's een voorkeur hebben voor mooie vrouwen. Ook moest een experiment antwoord geven op de vraag of mooie vrouwen egocentrischer zijn. De aflevering trok 1,4 miljoen kijkers.

Uit berichten op Instagram en Twitter blijkt dat de vergelijking tussen de twintig 'mooie' vrouwen en de twintig 'gewone' vrouwen niet door alle kijkers gewaardeerd wordt. Sommigen zijn "verbaasd" over de opzet en noemen die "seksistisch".

Publicist en wetenschapper Madeleijn van den Nieuwenhuizen, oprichter van het mediakritische Instagramaccount @zeikschrift, schrijft dat de aflevering "stereotypes bevestigt zonder er verantwoordelijkheid voor te nemen". Ze hoopt dat de redactie van het programma zich niet gedwongen voelde "tot deze vleeskeuring".

Ook een aantal deelnemers voelt zich ongemakkelijk na de uitzending van zondagavond. Op Instagram schrijft iemand uit de groep 'gewone' vrouwen dat de programmamakers niet helemaal eerlijk waren over hoe de aflevering in elkaar zou steken.

Modellen

"Tijdens de intake werd er verteld dat er een aflevering was die 'schoonheid' zou gaan heten, waarin modellen en niet-modellen werden onderzocht. (...) Er werd ons verteld dat het geen ordinaire vleeskeuring zou zijn. Uiteindelijk blijkt dus van wel. Ik lees dus nu pas ook dat de programmamakers eigenlijk wilden kiezen voor de titel 'mooie vrouwen vs. lelijke vrouwen', dat is wel een beetje triest en als mij dit voorafgaand was verteld had ik hier ook niet aan mee gedaan."

Een andere deelnemer laat aan de NOS weten dat er een WhatsApp-groep gevormd wordt met vrouwen uit de aflevering die ontevreden zijn met de gang van zaken. Zij willen gezamenlijk hun beklag doen bij producent BlazHoffski en omroep NTR.

Een woordvoerder van de NTR laat weten dat het programma nabesproken zal worden met de makers, en dat de kritiek van kijkers en deelnemers aan de orde komt.

STER reclame