Reuters

Het optreden van latina-sterren Shakira en J. Lo tijdens de halftimeshow van de Super Bowl krijgt op sociale media lovende reacties. "Ongelooflijk!", noemt zangeres Lady Gaga het spektakel. "Wow, wow, wow!", schrijft televisiepersoonlijkheid Khloé Kardashian. "Worden deze vrouwen dan nooit oud?"

In grofweg een kwartiertje trokken de twee sterren alles uit de kast. In rap tempo wisselden de nummers, dansers en outfits zich af. De Latijns-Amerikaanse roots van beide supersterren voerden overduidelijk de boventoon. Maar her en der klonken er ook wat Arabische tonen, mogelijk verwijzend naar de half Libanese achtergrond van Shakira.

Hoewel beide vrouwen niet meer de jongste zijn (Shakira is 43 en J. Lo 50), renden en dansten ze nog net zo hard over het podium als tien jaar geleden. "Ik zat echt met een big smile van oor tot oor op het puntje van m'n stoel", zegt Amerika-deskundige Carol Rock. "Er zaten ook zo veel boodschappen in de show."

Bekijk hier een aantal fragmenten uit de show:

Shakira, Jennifer Lopez en haar dochter

De finale van de Super Bowl is het best bekeken televisieprogramma van het jaar in de VS en trekt meer dan honderd miljoen kijkers. De uitzending draait natuurlijk om de finale van de best presterende teams in het American football, maar voor veel kijkers is de halftimeshow het hoogtepunt.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de halftimeshow. Verschillende artiesten weigerden hun naam te verbinden aan de Super Bowl uit solidariteit met Colin Kaepernick, de quarterback die in 2016 en 2017 uit protest tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied, voorafgaand aan een football-wedstrijd.

'Migratie-ellende'

"Het was dus belangrijk voor de organisatie dat er nu een show werd afgegeven waar iedereen welkom is en met een soort politiek statement", zegt Rock. "Dat is heel goed gelukt."

Het lijkt dan ook geen toeval dat het dit keer twee latina-vrouwen waren, zegt Rock. "Het gaat heel vaak over 'migratie-ellende', zoals Trump dat altijd noemt. Daarmee doelt hij natuurlijk vooral op de mensen uit Latijns-Amerika, die worden afgeschilderd als als dieven, verkrachters en drugsdealers."

Zij laten nu zien: wij zijn latino's, we zijn trots op onze achtergrond. Maar we zijn ook trots om Amerikaan te zijn.

Carol Rock

Voor Shakira en J. Lo was dit dus een prachtige mogelijkheid om een statement te maken. "Veel mensen zien het verschil niet tussen iemand die illegaal de grens over is gekomen en iemand die zijn hele leven al in Amerika woont", zegt Rock. "Zij laten nu zien: wij zijn latino's, we zijn trots op onze achtergrond. Maar we zijn ook trots om Amerikaan te zijn."

Dat werd heel duidelijk toen de dochter van Jennifer Lopez, Emme, het podium opkwam en een stukje zong uit Born in the USA van Bruce Springsteen. "Lopez' dochter is geboren en getogen in Amerika. Dus dat was een heel duidelijk statement."

Dat werd nog even benadrukt toen J. Lo haar jurk met Amerikaanse vlag opende en er een Puerto Ricaanse vlag tevoorschijn kwam. "Die vlag was heel sterk", zegt Rock. "Ze hebben gewoon hun momentum kunnen pakken. Dat vond ik echt wel mooi."

Op de buitenkant van J. Lo's jurk stond de Amerikaanse vlag, aan de binnenkant de Puerto Ricaanse AFP

Ook waren de twee zangeressen niet bang om bijna letterlijk met de billen bloot te gaan. De outfits bestonden vaak uit niet meer dan een paar lapjes glitterstof. "Het vrouw zijn werd daarmee enorm gevierd", zegt Rock. "Ze lieten echt zien trots te zijn op hun rondingen."

Dat was volgens Rock ook te zien in de curvy achtergronddanseressen. "Ze hadden gewoon stevige benen en dijen. En die buik van Shakira is niet meer zo strak als voordat ze een kind had. Het was daardoor veel echter. Prachtig dat je gewoon sexy mag zijn."

De hele halftimeshow terugkijken? Dat kan hier:

STER reclame