NOS
NOS Voetbal

Drie generaties voetballers zijn er genoeg, maar niet zoals de Maldini's

De familie Maldini en AC Milan zijn sinds gisteren nóg meer met elkaar verbonden dan al het geval was. Daniel Maldini maakte zondag tegen Hellas Verona (1-1) zijn competitiedebuut voor Milan en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en grootvader.

De 18-jarige aanvallende middenvelder is de zoon van oud-verdediger en Milan-legende Paolo Maldini. Die speelde tussen 1984 en 2009 liefst 902 duels voor de club en is nu technisch directeur. Ook grootvader Cesare Maldini - eveneens verdediger - is een clubicoon: hij kwam tussen 1954 en 1966 tot 412 duels en was daarnaast coach van Milan.

Diverse voetbalgeneraties in Nederland

Een familie die bij een club drie generaties aan profvoetballers voorbrengt, dat is uniek. Er zijn wel gevallen bekend waarbij drie generaties zijn verdeeld over verschillende clubs. Zo hebben we in Nederland in ieder geval de families Koeman, Brusselers en Kreekels.

Martin Koeman was een eenmalig Oranje-international en zag zijn zonen Ronald en Erwin Koeman zijn aantal ruimschoots overtreffen. Ronald Koeman Jr. - de zoon van onze huidige bondscoach - staat momenteel onder de lat bij TOP Oss.

Toon Brusselers was in de jaren vijftig speler van PSV en zag zijn zoon Geert Brusselers later in actie bij NAC Breda. Helmond Sport is nu in het bezit van de derde generatie: Bodi Brusselers. En bij Jong PSV speelt Mees Kreekels, de zoon van Bertran Kreekels (Helmond Sport en FC Wageningen) en kleinzoon van Lambert Kreekels (Helmond Sport, FC Eindhoven en FC Den Bosch).

Ook leuk om te vermelden is de familie Kluivert. Opa Kenneth was geen betaald voetballer, maar schopte het wel tot het Surinaamse elftal. Zijn zoon Patrick Kluivert werd een wereldster en kleinzoon Justin Kluivert is momenteel een vaste kracht bij AS Roma. Daarnaast maakte Ruben Kluivert onlangs zijn debuut bij Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie.

Wordt Van Bommel de volgende?

Wellicht dat de familie Van Bommel binnenkort ook aan het lijstje kan worden toegevoegd. Thomas van Bommel is de 17-jarige zoon van voormalig PSV-speler en -trainer Mark van Bommel. Hij behoort tot de selectie van MVV en zijn jongere broer Ruben maakt deel uit van de PSV-jeugd.

Voor wie het vergeten was: voormalig bondscoach en Oranje-international Bert van Marwijk is de schoonvader van Van Bommel en dus de opa van de twee jongens.

ANP
Bert van Marwijk, Mark van Bommel en de kinderen van laatstgenoemde

Internationaal zijn er legio voorbeelden. Zo had Michael Laudrup een voetballende vader en heeft hij zelf een voetballende zoon. Diego Forlan volgde zijn vader en grootvader op als profvoetballer en bij Pele gaat het zelfs over vier generaties: grootvader, vader (Pele zelf), zoon en kleinzoon.

Maar drie generaties bij een club, dat is alleen weggelegd voor de Maldini's. "Het was een erg emotioneel moment voor me. Gelukkig had mijn vader me van tevoren gerustgesteld", liet Daniel Maldini gisteren weten na zijn eerste optreden.

"Mijn debuut was een doel dat ik mezelf had gesteld. Nu moet ik op deze manier doorgaan. Het is jammer dat we vandaag niet konden winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl