Buurtbewoners versieren de veiligheidshekken rondom de beuk RTV Utrecht

"Stiekem klimmen in de takken, een eerste kus onder de bladerkroon en een inspiratiebron voor gedichten, schilderijen en tekeningen." Buurtbewoonster Wieke Eefting probeert onder woorden te brengen hoe een beuk in Utrecht veel meer is geweest dan alleen een boom.

De 170 jaar oude rode beuk aan de Emmalaan heeft niet lang meer. Hij wordt binnenkort neergehaald, tot groot verdriet van veel buurtbewoners, die vanmiddag een bijeenkomst hielden om stil te staan bij het naderende einde van de beuk. "Toen ik in 1978 in Oost kwam wonen, was de beuk altijd dichtbij", vertelt Eefting bij RTV Utrecht.

Bij de boom werd zo'n vijf jaar geleden een schimmelinfectie ontdekt en sindsdien gaat het bergafwaarts. Er is alles geprobeerd om de boom er weer bovenop te krijgen, maar afgelopen najaar werd duidelijk dat dit niet meer mogelijk is.

De rode beuk in betere tijden 827624/Collectie Het Utrechts Archief-CC BY 4.0

"Bij het fotograferen van de boom ontmoette ik steeds buurtbewoners die net als ik een bijzondere band met de beuk hadden", zegt Eefting. "Met een aantal van hen heb ik ook een goede band opgebouwd en daar ben ik heel blij mee."

'Toegezongen' door kamerplanten

Tientallen buurtbewoners droegen vandaag gedichten voor en haalden herinneringen op.

De beuk werd ook 'toegezongen' door kamerplanten uit de buurt. Daarvoor verbond een vrouw een nieskruid-plantje met een kabel aan een luidspreker. De beuk kwam zelf ook nog aan het woord; met dezelfde installatie was in 2016 een opname gemaakt van het gezang van de boom.

Afgelopen zomer werden er veiligheidshekken om de boom geplaatst, omdat er takken van de beuk konden vallen. Volgens lokale media wordt de boom waarschijnlijk deze maand nog gekapt. Op de plaats van de boom wordt later een nieuwe beuk geplant.

STER reclame