Het ziekenhuis in Xiaotangshan dat nu wordt gerenoveerd Hollandse Hoogte / Chine Nouvelle / SIPA

De meeste winkels en restaurants zijn nog dicht. "Wegens vakantie gesloten", valt te lezen op ruiten en deuren in een dorpje ten noorden van Peking. Wie geen vakantie meer hebben, zijn de honderden bouwvakkers. "We zijn teruggeroepen om te komen werken", zegt één van hen.

Wat ze precies moeten doen, weten ze nog niet. "We zijn net aangekomen", zegt een andere bouwvakker, terwijl hij zijn helm uit de kofferbak haalt.

Noodziekenhuis uit de grond gestampt

Het boerendorp Xiaotangshan staat in Peking bekend om zijn warmwaterbronnen. Wereldwijde faam verkreeg het om een andere reden. In 2003, toen de SARS-uitbraak grote delen van het land lamlegde, werd in zeven dagen tijd een noodziekenhuis uit de grond gestampt.

De SARS- uitbraak begon destijds in de zuidelijke provincie Guangdong, maar breidde zich snel uit. Met name in de hoofdstad werden veel gevallen geconstateerd. Het ziekenhuis in Xiaotangshan behandelde uiteindelijk een zevende van het totale aantal gerapporteerde gevallen, schrijft een lokale krant.

Rond de bouwput in Xiaotangshan wordt het terrein rond het oude SARS-ziekenhuis nu geëgaliseerd, vrachtwagens rijden af en aan. "We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan ons land", zegt een ploegleider, terwijl bouwvakkers met bakstenen heen en weer sjouwen. Welke rol het noodhospitaal nu zal spelen, is nog onduidelijk.

Verslaggever Sjoerd den Daas ging kijken op de bouwplaats:

Nieuwe ziekenhuizen in Wuhan, overheid vertelt niet waarom extra capaciteit nodig is

Waar de provincie Hubei wegens de vele duizenden bevestigde besmettingen grote capaciteitsproblemen kent, lijkt de uitbraak in de hoofdstad Peking nog behapbaar. Op zondag, rond het middaguur, telde de lokale gezondheidsautoriteit 'slechts' 191 besmettingen.

Buurtbewoners niet bezorgd

Verschillende rode propagandabanners zijn bij het ziekenhuis verrezen. "Geloof in preventie en controle, we werken samen op dezelfde boot", en: "Voer het beleid uit, voor een resolute overwinning in de strijd tegen de epidemie". Ook leuzen over het '"ijzeren leger" dat de "missie om het SARS-ziekenhuis in zeven dagen en nachten te bouwen opnieuw moet worden ondernomen".

Buurtbewoners, veelal uitgedost met de door staatsmedia aangeraden mondkapjes, tonen zich weinig bezorgd over de heropening van het ziekenhuis in hun dorp. "Iedereen heeft er veel bewondering voor, en werkt mee", zegt één van hen, die zich voorstelt als Liu. "Er worden goede veiligheidsmaatregelen getroffen", zegt hij. "Ik maak me weinig zorgen, zolang het virus maar niet ontsnapt."

Het eerste noodziekenhuis in Wuhan, Huoshenshan genaamd, is inmiddels opgeleverd en zal morgen in gebruik worden genomen. Of en wanneer het oude SARS-ziekenhuis bij Peking de deuren weer zal openen, is nog onbekend.

Acht dagen geleden werd begonnen met de bouw van het ziekenhuis in Wuhan en stond er nog niets:

Na acht dagen is het noodziekenhuis voor coronapatiënten in Wuhan af

STER reclame