EPA

Bij een terroristische aanslag in Londen zijn twee mensen neergestoken. Een van hen is in levensgevaar. De politie gaat ervan uit dat er sprake is van islamitisch extremisme. De aanslagpleger is door de politie doodgeschoten.

De aanslag was rond 14.00 uur lokale tijd in de wijk Streatham, in het zuiden van Londen. Volgens de politie schoten agenten de man kort daarna neer. Hij leek een bomgordel te dragen, meldt de politie. De gordel is onderzocht en het blijkt te gaan om een nepbom.

Het andere slachtoffer van de steekaanval ligt met niet-levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis. Een derde lichtgewonde viel volgens de politie waarschijnlijk door glassplinters, die werden veroorzaakt door politiekogels.

Terreurlijst

Volgens Britse media was de man enkele dagen geleden vrijgelaten uit de gevangenis, na een veroordeling voor een terroristisch misdrijf. Hij had volgens Sky News minder dan de helft van zijn celstraf van drie jaar uitgezeten en stond op een lijst van de Britse anti-terreureenheid en werd in de gaten gehouden.

Ooggetuigen vertellen wat zij zagen:

Ooggetuige: "Ik sta nog steeds te trillen"

Na de aanslag verschenen op sociale media beelden van de neergeschoten aanslagpleger. Op de foto houdt een agent hem onder schot.

Een getuige zegt dat agenten de man meerdere keren maanden om zich over te geven en dat ze daarna het vuur openden. Omstanders kregen daarna te horen dat ze moesten vluchten vanwege explosiegevaar. Volgens de getuige leek het erop dat de man een bomvest droeg, wat dus nep was.

Angstaanjagend

Op het moment van de aanval was het erg druk op straat, zegt de getuige, die werkt in een kapperszaak. Tegenover Sky News omschrijft hij het incident als "angstaanjagend en schokkend".

Premier Johnson heeft op Twitter de hulpdiensten bedankt voor hun optreden na de aanval.

STER reclame