NOS SportAangepast

Sputterende Djokovic grijpt achtste titel op Australian Open

Djokovic sputtert, maar grijpt wel achtste titel in Melbourne

Novak Djokovic heeft voor de achtste keer de Australian Open op zijn naam geschreven. De Serviër won in een partij die net geen vier uur duurde met 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4 van Dominic Thiem.

Het is de zeventiende grandslamtitel voor Djokovic, die daarmee een stapje dichter bij Roger Federer (twintig titels) en Rafael Nadal (negentien) is gekomen.

Djokovic weer nummer één

Djokovic neemt door zijn zege de eerste plaats op de wereldranglijst weer over van Nadal, die in de kwartfinales moest buigen voor een ijzersterke Thiem. De Serviër kreeg met zijn achtste zege in Australië ook het record in Melbourne vaster in handen; Federer en Roy Emerson volgen met zes titels.

De zeven grandslamtitels van Djokovic in Melbourne

Thiem stond in de eerste set in al zijn servicegames onder druk. Hij kwam nog wel terug van 1-4 naar 4-4, maar bij 4-5 sloeg hij op het eerste setpoint van Djokovic zijn eerste dubbele fout.

Daarna groeide bij de Oostenrijker de overtuiging en was Djokovic soms niet in zijn hum, zo viel af te lezen uit de lichaamstaal van de Serviër. Tijdens een van zijn buien tikte de foeterende Djokovic de umpire op zijn schoen, een actie die hem mogelijk een forse boete kan opleveren.

Mopperende Djokovic

Thiem kreeg in de tweede set een vroege break cadeau door een dubbele fout van Djokovic. De Serviër kwam nog terug tot 4-4, maar incasseerde direct daarna de beslissende break in een game waarin hij bij tijd en wijle liep te mopperen en soms bij het serveren langer talmde dan reglementair is toegestaan.

AFP
Novak Djokovic was veel aan het mopperen in Melbourne

In de derde set was Thiem de baas met goed opgebouwde punten, waarbij zijn mooie enkelhandige backhand vaker tot zijn recht kwam. Djokovic zocht na die set de catacomben op en die pauze deed hem goed, want hij hield in de vierde set stand, forceerde bij 4-3 een break en sloot de set af met een lovegame.

In de spannende beslissende set verloor Thiem bij 1-1 zijn service, mede door enkele onnodige fouten. Djokovic overleefde in de game daarop twee breakpoints, hield daarna stand en wist na vier uur op het eerste matchpoint zijn titel te prolongeren.

Weer geen grandslamzege Thiem

Voor Thiem waren de druiven zuur: de Oostenrijker greep ook in zijn derde grandslamfinale naast de hoofdprijs. In 2018 en 2019 boog Thiem op Roland Garros voor Nadal.

EPA
Teleurstelling bij Dominic Thiem tijdens de finale in Melbourne

In hun dankwoorden verwezen beide finalisten naar de bosbranden in Australië. "Het waren vernietigende bosbranden, maar er zijn ook conflicten elders in de wereld waarbij doden vielen. Er zijn belangrijkere zaken in het leven dan tennis", zei Djokovic, die ook wederom stilstond bij het overlijden van basketballegende Kobe Bryant.

"Ik wil me graag richten tot één persoon: Kobe Bryant, die een soort mentor voor mij was", zei de Serviër, die tijdens de prijsuitreiking een jack droeg met de initialen van Bryant. "Hopelijk herinnert dit ons eraan dat we samen sterk moeten staan en dat je goed moet zijn voor de mensen die je liefhebt."

Ook voor zijn tegenstander Thiem had Djokovic mooie woorden: "Je was heel dichtbij. Ik weet zeker dat je ooit een van de bekers zal vasthouden en wel vaker dan één keer."

Djokovic' doel: de twintig grandslamtitels van Federer verbeteren

Thiem noemde het tennistoernooi een mooie afleiding voor het door bosbranden geteisterde Australië. "Ik hoop dat alle mensen en dieren in dit mooie land zullen herstellen en dat rampen als deze nooit meer zullen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl