De favorieten voor de Democratische primaries: Biden, Sanders, Buttigieg en Warren
NOS Nieuws

Dit zijn de Democraten die meedingen naar de nominatie

Wie neemt het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november op tegen Donald Trump? Morgen beginnen de voorverkiezingen met de Iowa caucus. Van alle kandidaten krijgt de gematigde oud-vicepresident Joe Biden op dit moment de breedste steun, maar de race van om de Democratische nominatie is nog alles behalve gelopen. Een overzicht van de belangrijkste kandidaten.

Joe Biden (77) was acht jaar vicepresident onder Barack Obama. Daarvoor zat hij bijna vier decennia in de Senaat, waar hij veel gezag verwierf op het gebied van buitenlandse zaken en justitie.

Bovendien vinden kiezers hem warm en empathisch. Volgens de peilingen heeft hij de grootste kans om Donald Trump te verslaan. Biden scoort goed onder zowel working class als hoogopgeleide, zwarte als witte, vrouwelijke als mannelijke kiezers.

Joe Biden

Helaas voor Biden is bijna niemand erg enthousiast over hem, maar wordt hij vooral gezien als veilige keuze. Daarnaast begaat hij veel flaters. Bijvoorbeeld toen hij tijdens een speech een andere politicus vriendelijk opriep om op te staan "zodat iedereen je kan zien." Hij vergat alleen dat die politicus een dwarslaesie had.

Last but not least zou Biden verreweg de oudste president worden in de Amerikaanse geschiedenis, veel ouder dan Donald Trump was toen hij werd beëdigd. Onder jongere kiezers is hij minder populair.

Bernie Sanders

Vier jaar geleden was Bernie Sanders de knuffelkandidaat van jonge, linkse kiezers. Hij wees de gematigde koers van de Democraten resoluut af en werd een ster op de campussen van Amerikaanse universiteiten. Zijn ideeën werden vroeger als te radicaal gezien, maar worden nu door veel Democraten omarmd: ziekteverzekering voor iedereen, een minimumloon van 15 dollar en gratis hoger onderwijs. Hij eindigde tweede achter Hillary Clinton in de voorverkiezingen van 2016.

Sanders achilleshiel, net als die van zijn concurrent Biden, is zijn leeftijd: 78 jaar. Afgelopen oktober had hij een hartaanval. Gematigde Democraten schrikken bovendien terug voor zijn "socialistische" beleidsplannen en vinden hem te eigenwijs. Nog een zorg voor Sanders is dat hij inmiddels miljonair is: geen sterke aanbeveling voor iemand die de superrijken de schuld geeft voor veel maatschappelijke kwalen.

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren verschilt inhoudelijk niet veel van Bernie Sanders. Maar hoe ze haar levensverhaal verweeft met campagnevoeren is uniek. Zij is namelijk ooit Republikein geweest, opgegroeid in een middle class-gezin uit het midwesten. Ze schopte het tot hoogleraar rechten, maar werd naar eigen zeggen diep geraakt door de uitholling van de Amerikaanse middenklasse en ging de politiek in.

Warren wil de Amerikaanse politiek en economie structureel hervormen, zegt ze. Als begenadigde spreker slaagt ze erin om ook hoogopgeleide Democraten te winnen voor radicale plannen, zoals het kwijtschelden van studieleningen en het opbreken van de grote techbedrijven. Ze accepteert geen campagnedonaties van de allerrijksten.

Maar Warren krijgt minder steun dan Sanders en Biden. Volgens sommige kiezers is ze kil, volgens anderen te links.

De rest

Achter de kopgroep zijn er twee kandidaten die voor verrassingen kunnen zorgen: Amy Klobuchar en Pete Buttigieg. Ze zullen waarschijnlijk de nominatie niet winnen, maar ze hebben allebei hun naam gevestigd door hun sterke optredens in debatten en op campagnebijeenkomsten.

Klobuchar werd samen met Elizabeth Warren door de New York Times genoemd als beste presidentskandidaat. Als gematigde senator wordt ze geroemd vanwege haar politieke ervaring en kwaliteiten als dealmaker.

Pete Buttigieg - uitspraak: BOE-te-dzjidzj - heeft in korte tijd veel aandacht getrokken. Nadat hij als homo uit de kast was gekomen, werd hij makkelijk herkozen tot burgemeester van de middelgrote stad South Bend, Indiana. Hij spreekt in meer of mindere mate zeven talen, onder meer Noors en de Perzische taal Dari.

Uit de hightech sector komt Andrew Yang, die waarschuwt tegen de gevaren van massale werkeloosheid door automatisering. Hij is voorstander van een universeel basisinkomen.

Miljardair en voormalige hedgefonds-manager Tom Steyer geeft kapitalen uit aan campagnespots en wil vooral de klimaatsverandering te lijf gaan met technologie. Al in 2018 bestookte hij Amerika met televisiespotjes waarin hij de afzetting van president Trump eiste.

En er is nog een miljardair in de running: Michael Bloomberg, voormalige burgemeester van New York en oprichter van de mediaconcern-Bloomberg. Hij wil de wapenwetten strenger maken. Dat idee trekt veel stemmen, maar veel kiezers zien hem vooral als vertegenwoordiger van de superrijken: een imago dat slecht uitkomt in het huidige politieke klimaat. Hij doet overigens nog niet mee aan de eerste voorverkiezingen. Bloomberg mengt zich pas vanaf 3 maart - Super Tuesday - in de strijd.

Michael Bloomberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl