Veel Chinese stellen willen op 2-2-2020 trouwen epa

De Chinese overheid heeft stellen met trouwplannen gevraagd die voorlopig uit te stellen. Dat is een domper, met name voor de vele stellen die morgen, 2 februari, als datum hadden geprikt.

Deze datum is populair vanwege de bijzondere cijfercombinatie 02022020. Deze datum is dus een palindroom: als je het omgekeerd leest krijg je hetzelfde getal. Daarom brengt deze datum geluk, geloven veel Chinezen.

De afdelingen burgerzaken van grote steden als Beijing en Shanghai zouden bij wijze van uitzondering morgen openblijven om huwelijksplechtigheden te voltrekken. Normaal zijn de kantoren op zondag dicht.

Ook vraagt de overheid om begrafenisplechtigheden zo klein en kort mogelijk te houden en bijeenkomsten te vermijden, om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

Tot nu toe zijn er zo'n 12.000 mensen in China besmet. 259 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Ook buiten China zijn tientallen besmettingen vastgesteld.

Winkels en fabrieken dicht

Steeds meer bedrijven sluiten hun deuren in China. Zo sluit Apple alle Apple Stores, mogen Apple-medewerkers alleen noodzakelijke reizen maken en kunnen medewerkers gecontroleerd worden op koorts.

Techbedrijf Samsung heeft de vakantie in sommige fabrieken met een week verlengd. Ook Ikea, Dell, Starbucks en de vestigingen van autofabrieken zoals Toyota en Ford gaan nog zeker een week op slot.

Gesloten winkelcentrum in Beijing epa

Doordat bedrijven geen productie kunnen draaien en veel mensen thuisblijven, raken veel bedrijven in financiële problemen. De Chinese centrale bank stelt daarom zo'n 39 miljard euro beschikbaar aan banken voor bedrijven met financiële problemen.

Ondernemers die hun leningen niet op tijd kunnen aflossen als gevolg van het corona-virus, worden coulant behandeld, Ook wil de centrale bank dat getroffen bedrijven een lagere rente betalen.

Valse berichten

Facebook heeft aangekondigd strenger op te treden tegen valse berichten over het coronavirus. Berichten die mensenlevens in gevaar brengen, worden verwijderd. De afgelopen dagen gingen er complottheorieën over het virus rond en werden er remedies genoemd als het innemen van oregano-olie en het drinken van bleekwater.

Een bericht uit de Filipijnen, waarin Facebook-gebruikers het advies kregen pittig voedsel te vermijden en "de keel vochtig te houden", werd duizenden keren gedeeld. Het platform wil dergelijke beweringen door deskundigen laten beoordelen. Onjuiste beweringen worden geblokkeerd.

Ook de Chinese overheid gaat optreden tegen nepnieuws: Met korte tv-spotjes moeten de grootste misverstanden worden ontkracht.

Over de strijd tegen het coronavirus maakte NOS op 3 deze video:

STER reclame