Clement Lenglet (rechts), de maker van de 2-0 voor Barcelona, bedankt aangever Lionel Messi

Barcelona door in beker, Sevilla struikelt over tweededivisionist

Een week geleden had Barcelona in het Spaanse bekertoernooi nog de grootste moeite om het nietige Unión Deportiva Ibiza van zich af te schudden, in de achtste finales kende het geen problemen met Leganés. In eigen huis werd afgetekend met 5-0 gewonnen.

Hoe anders verging het Sevilla, de ploeg van de in Spanje opgeleefde Luuk de Jong. Op bezoek bij tweededivisionist Club Deportivo Mirandés werd een smadelijke 3-1 nederlaag geleden.

Makkelijke avond voor Barcelona

Barcelona weet in de Primera División één ploeg boven zich (Real Madrid), terwijl Leganés slechts één club onder zich heeft staan (Espanyol, met evenveel punten). De eerste kans in Nou Camp was niettemin voor de gasten: de schuiver richting tweede paal van Martin Braithwaite miste het doel rakelings.

Antoine Griezmann schiet door de benen van Chidozie Awaziem de 1-0 binnen

Daarna was het toch vooral Barcelona wat de klok sloeg. In de vijfde minuut al opende Antoine Griezmann, de redder van de ploeg op Ibiza met zijn 1-2 in blessuretijd, de score op aangeven van de opgerukte rechtsback Nelson Semedo. Na een klein halfuur verlengde Clement Lenglet met het hoofd een hoekschop van Lionel Messi: 2-0.

Messi zelf, op maat de diepte ingestuurd door Frenkie de Jong, bracht de 3-0 op het bord, al caramboleerde zijn inzet wel via de voet van Leganés-verdediger Rodrigo Tarin tegen het net.

Ansu Fati probeert Leganés-doelman Ivan Cuellar te verschalken met een stift

Daarmee was het leed nog niet geleden voor Leganés. Arthur sloeg in de rebound toe, nadat doelman Ivan Cuellar eerst een stiftje van Ansu Fati had gestopt en Chidozie Awaziem het daaropvolgende schot van Messi van de doellijn had gehaald. Het slotakkoord kwam weer van de voet van Messi.

Streep door bekeravontuur Sevilla

Dat er met ploegen uit lagere divisies niet te spotten valt, ondervond Sevilla dat op bezoek moest bij Club Deportivo Mirandés. De nummer drie van Primera División had de handen meer dan vol aan de thuisploeg die op het tweede Spaanse niveau acteert.

Al na zeven minuten keken Luuk de Jong en de zijnen tegen een achterstand aan. Matheus Aiás draaide in het strafschopgebied behendig van zijn bewakers weg en rondde koelbloedig af.

Mirandés-spits Matheus Aias

Nadat Éver Banega (voorlangs) en Nemanja Gudelj (vrije trap) kansen op de gelijkmaker onbenut hadden gelaten, sloeg Mirandés opnieuw toe. Weer via Matheus, die bal in de voeten geschoven kreeg van Banega en via het hoofd van Gudelj de 2-0 liet aantekenen.

Genadeklap

Het was te danken aan doelman Tomas Vaclik, die knap reageerde op een pegel van Martín Merquelanz en een hakje van Matheus, dat het worstelende Sevilla niet met een grotere achterstand de rust inging tegen de ploeg die in 2012 al eens de laatste vier in de Copa del Rey bereikte.

Alvaro Rey krijgt een strafschop mee, maar zal die zelf missen

Sevilla voerde in de tweede helft onmiddellijk de druk op en kreeg ook kansjes. Er leek niettemin een streep door het bekeravontuur te kunnen toen Mirandés een strafschop mocht nemen. De omver gekegelde Álvaro Peña nam zelf plaats achter de bal en zag zijn schot gekeerd worden door Vaclik.

Die opsteker baatte Sevilla niet. Mirandés verdedigde vol passie de voorsprong en slaagde daar ook nog betrekkelijk eenvoudig in. Sterker, kort voor tijd kreeg Álvaro Peña twee kansen om de genadeklap toe te brengen, bij de tweede sloeg hij toe: 3-0. Nolito scoorde in de laatste minuut nog tegen, maar daar niet de eer mee redden.