In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Jongens die treinen beschoten krijgen taakstraf bij NS

De twee 15-jarige jongens die in november twee treinen beschoten met een balletjespistool, krijgen allebei een werkstraf van 30 uur bij de NS. Dat heeft de kinderrechter vandaag bepaald. Ook krijgen ze twintig uur leerstraf en moeten ze elk een schadevergoeding van 7500 euro betalen aan de NS.

De rechter benadrukt dat er sprake is van ernstige feiten maar vindt het wel positief dat de twee in gesprek zijn gegaan met de NS. Ook vindt de rechter het positief dat ze een excuusbrief hebben geschreven.

Volgens Omroep Brabant staat in de brief dat ze beloven om naast de werkstraf vijf uur extra bij de NS te gaan werken.

Ruiten gesneuveld

De twee treinen werden in de buurt van Breda door de jongens beschoten. Een trein werd op station Breda stilgezet omdat vijf buitenruiten waren gesneuveld. De ander arriveerde in Eindhoven met een kapotte ruit. De passagiers van beide treinen bleven ongedeerd.

De jongens werden vrij snel daarna opgepakt na een tip van een getuige. De twee hadden een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich.

NS-topman Roger van Boxtel reageerde woedend op de beschieting. Hij sprak van "het Wilde Westen" en stelde voor om de daders verplicht een maand bij de NS te laten werken. Zo kunnen ze "zich realiseren wat ze hebben aangericht", zei hij.

Advertentie via Ster.nl