AFP
NOS Sport

Spaanse politie rolt epo-netwerk op in Cádiz en Barcelona

De Spaanse politie heeft vandaag bekendgemaakt dat een groot epo-netwerk in Cádiz en Barcelona is opgerold. Daarbij zijn zes mensen gearresteerd en verschillende bankrekeningen in Oostenrijk, Slowakije en Cyprus geblokkeerd.

Bij een inval in een kliniek in Cádiz, die vorig jaar al plaatsvond, zijn 850 gevulde epo-spuiten gevonden. Het zou om de grootste inbeslagname van dit type doping in Europa gaan.

"Het onderzoek werd medio 2017 al gestart toen een aantal atleten die positief waren bevonden op epo ons vertelde dat ze het hadden gekocht via een website waarop de kliniek in Cádiz de doping aanbood", vertelt José Luis Terreros, directeur van het Spaanse anti-dopingagentschap AEPSAD.

260 atleten, voornamelijk fietsers en atleten, zouden vanuit Cádiz en Barcelona, waar een gedeelte van de epo werd opgeslagen, de afgelopen tien jaar zijn voorzien van doping. Onder hen een Spaanse olympische atleet die volgens onderzoeksbronnen nu actief is als coach.

Gevaarlijk voor de gezondheid

Of de sporters ook daadwerkelijk iets aan de doping hebben gehad, is maar de vraag. "De epo was niet koud opgeslagen, dus het is waarschijnlijk niet effectief en ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid", zegt Terreros.

De rechtbank moet nu de namen van de betrokken atleten doorsturen naar het Spaanse anti-dopingagentschap, zodat ze kunnen worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl