AFP
NOS Sport

Meerkampster Broersen na schrappen WK indoor: 'Tokio niet in gevaar'

Meerkampster Nadine Broersen snapt dat de WK indooratletiek in het Chinese Nanjing (die gepland stonden van 13 tot en met 15 maart) zijn geschrapt wegens de uitbraak van het coronavirus. De organisatie van het evenement maakte woensdag bekend dat het niet verantwoord zou zijn om de sporters en begeleiders over anderhalve maand naar China te laten komen.

Broersen, die al zeker was van deelname aan de WK, kan zich vinden in de overwegingen van de organisatie. "Ik vind het begrijpelijk dat het niet in China wordt gehouden. Ik denk ook niet dat er dan veel mensen naartoe waren gegaan."

De 29-jarige atlete vindt het wel jammer dat het toernooi niet is verplaatst naar een andere plek, zodat het toch nog door had kunnen gaan dit jaar. "Mijn indoorseizoen is helemaal afgesteld op de WK indoor. Ik wilde daar gewoon een goede wedstrijd draaien en ik denk dat ik hoog had kunnen scoren."

Broersen: 'Superteleurgesteld, maar naar China gaan is geen goed plan'

Omdat Broersen afgelopen jaar al goede resultaten heeft neergezet, was het toernooi voor haar iets minder belangrijk met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen.

"Tokio komt niet in gevaar", vertelt Broersen. "Maar de WK was wel een belangrijk toernooi in de voorbereiding op de Spelen. Het was een goede opstap richting Tokio geweest om een indoormeerkamp te draaien."

AFP
Nadine Broersen in actie op het onderdeel hoogspringen

Hoe haar indoorseizoen er nu uit gaat zien, weet ze nog niet. "Ik ga even met mijn coach zitten om te kijken wat ik ga doen. Of we het indoorseizoen nu helemaal anders gaan aanpakken, of dat we nog ergens anders een wedstrijd gaan zoeken zodat ik toch nog een meerkamp kan draaien."

Balende atleten

Een aantal atleten, onder wie Dafne Schippers, had al besloten om de WK indoor over te slaan, omdat het niet past in de voorbereiding op de Spelen, maar dat geldt niet voor iedereen. "Een paar atleten balen wel", volgens Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie. "Zij hadden deze WK echt in hun programma opgenomen. Voor die atleten is de verplaatsing heel vervelend."

Voor atleten die zich nog willen plaatsen voor de Olympische Spelen, zijn er ook nog consequenties. "Een deel kan zich plaatsen via een ranglijst en op een WK zijn daar nogal wat bonuspunten voor te verdienen. Op een nationaal kampioenschap zijn dat honderd bonuspunten, op een WK kan je er tweehonderd verdienen", legt Roskam uit. "Het is dus wel heel spijtig."

ANP
Ad Roskam

Onder anderen voor sprinter Joris van Gool en meerkamper Eelco Sintnicolaas waren veel punten te behalen op de WK, volgens Roskam. "Joris is heel explosief en dus extra goed op de 60 meter en Eelco heeft een goede indoormeerkamp in zich. Hij kan zich meten met de wereldtop, maar er zijn gelukkig nog genoeg toernooien om punten te verdienen en zo plaatsing af te dwingen."

Wreed

Roskam snapt de keuze van de organisatie, maar vindt het wel opmerkelijk dat het toernooi wordt verplaatst naar 2021, ook in China, als er ook al een EK indoor op het programma staat.

"China heeft natuurlijk al een heleboel werk verzet voor de organisatie van het toernooi en dan is het wat wreed om het helemaal weg te halen bij dat land, maar het geeft organisatorisch en financieel wel weer wat uitdagingen volgend jaar. Er had misschien wat beter over nagedacht kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl