NOS SportAangepast

Kenin en Muguruza naar finale; 'Barty Party' voorbij in Melbourne

21-jarige Kenin verrast met finale Australian Open na winst op Barty

De 'Barty Party' bij de Australian Open is voorbij. Ashleigh Barty kon de eerste Australische winnares van het toernooi worden in 42 jaar, maar de nummer een van de wereld bleef in de halve finales steken tegen Sofia Kenin: 6-7 (6), 5-7.

De Amerikaanse, als veertiende geplaatst in Melbourne, speelt in haar eerste grandslamfinale tegen Garbine Muguruza. De ongeplaatste, maar herboren Spaanse won met 7-6 (8),7-5 van de Roemeense nummer vier van de wereld, Simona Halep.

Verzengende hitte

In de verzengende hitte (het was 38 graden in de Rod Laver Arena) had Barty de overhand tegen de Amerikaanse, maar die haalde toch de tiebreak en werkte daarin twee setpoints weg. Toen Kenin haar eerste setpunt wel benutte, viel het stadion stil.

Ashleigh Barty heeft het zwaar in de hitte van Melbourne

De Aussies hadden zich onder de noemer 'Barty Party' al verheugd op de eerste Australische winnares sinds Chris O'Neil in 1978. Bij de mannen was Mark Edmondson de laatste in 1976. Met de taaie Kenin had Melbourne geen rekening gehouden.

Barty, die vorig jaar Roland Garros won, gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kreeg het publiek weer achter zich toen ze Kenin vroeg in de tweede set brak. Weer kreeg ze twee setpoints (op 5-4 op haar eigen service), maar weer trok Kenin aan het langste eind.

Muguruza is weer helemaal terug

Muguruza heeft wel ervaring met het spelen van grandslamfinales. De Spaanse won in 2016 Roland Garros en in 2017 Wimbledon. Na een paar magere jaren - ze staat 32ste van de wereld - is ze nu weer helemaal terug.

Muguruza bereikt in Melbourne vierde grandslamfinale

Eerder dit toernooi won Muguruza al van toptienspeelsters Jelena Svitolina en Kiki Bertens, nu moest Halep eraan geloven. Dat ging echter wel met horten en stoten.

In de eerste set verspeelde de Spaanse een 5-3 voorsprong en moest ze vier setpoints wegwerken voordat de buit dan toch binnen was. In de tweede set stond Halep lange tijd een break voor, maar net op tijd keerde Muguruza het tij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl