EPA
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse rechters oordelen niet over bombardement Gaza

De Nederlandse rechter is niet bevoegd om te oordelen over een dodelijk bombardement in Gaza-Stad in 2014. Dat concludeert de rechtbank in Den Haag, die zich boog over een zaak die een Nederlandse Palestijn had aangespannen tegen twee oud-generaals van het Israëlische leger.

Ismail Ziada, die in Nederland woont en in 2014 zes familieleden verloor bij het bombardement, wil een schadevergoeding van de twee opdrachtgevers voor de aanval. Hij stapte naar de Nederlandse rechter omdat er in Israël geen eerlijke rechtsgang mogelijk zou zijn. De advocaten van de bevelhebbers zeggen dat de zaak in Israël hoort.

De rechters gaven hun gelijk, concludeerden dat de bevelhebbers in hun eigen land berecht moeten worden en verklaarden zichzelf onbevoegd. "De rechtbank heeft nog gekeken of daar een uitzondering in is in het internationaal gewoonterecht, en die is er niet", licht een persrechter toe.

Advocaat Zegveld, die Ziada bijstaat, noemt de uitspraak conservatief en teleurstellend. Ze had gehoopt dat de rechters meer moed zouden tonen en dit soort misdrijven niet "blijven schuiven onder de soevereiniteit van de staat".

Ziada is van plan om in hoger beroep te gaan. Ook hij is teleurgesteld in de rechters. "Ik had vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem. Voor mij is het heel duidelijk wat er is gebeurd: het was een misdrijf en die mensen moeten worden berecht. Door dit vonnis wordt mijn toegang tot gerechtigheid ontzegd. Het doet pijn dat ik met mijn zaak nergens heen kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl