ANP

Een grote brand in een bedrijfspand in het Achterhoekse Aalten is onder controle, maar nog niet geblust. De brandweer verwacht tot nog zeker eind van de middag bezig te zijn met nablussen. Om bij de vuurhaarden te komen, worden de restanten van het pand met grote grijpers omvergehaald.

De brand op het bedrijventerrein begon gisteravond laat en veroorzaakte veel rook. Rond middernacht werden omwonenden via een NL-Alert opgeroepen om ramen en deuren dicht te houden. Vanochtend werd een tweede NL-Alert verstuurd. Die was onder meer bedoeld om forenzen naar het bedrijventerrein te wijzen op de rook.

Ongeveer honderd brandweermensen werden ingezet om het vuur te bestrijden:

Grote brand op bedrijventerrein Aalten: ramen en deuren dichthouden

Het gaat om het pand van een interieurbouwer. Ook is er een bewegwijzeringsfabrikant in gevestigd. Het gedeelte waarin de interieurbouwer zit, is uitgebrand. Er zijn geen gewonden.

'Je kunt het niet geloven'

Directeur Vincent Immink is aangeslagen door de verwoesting van zijn bedrijf. Hij zag een levenswerk van 28 jaar in vlammen opgaan. "Je kunt het niet geloven. Je denkt: dat kan toch niet waar zijn. Tot je dichterbij komt en je die oranje gloed ziet", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Immink noemt het ook een ramp voor de medewerkers en alle klanten. Hij loopt rond met verzekeringsmensen maar kan nog niet zeggen hoe groot de schade is. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

De burgemeester van Aalten spreekt van een "triest gezicht en grote verslagenheid bij de mensen van de bedrijven".

Directeur Vincent Immink bij het afgebrande pand Omroep Gelderland

De brand heeft ook gevolgen voor ongeveer tien bedrijven in de buurt. Omdat die volgens de brandweer te lang in de rook hebben gestaan, mogen mensen daar niet naar binnen.

Meetploegen hebben in de omgeving geen gevaarlijke stoffen geconstateerd. Wel kunnen volgens de brandweer tot op 3 kilometer afstand roetdeeltjes en zwarte brokjes neerslaan, maar die zijn niet gevaarlijk.

De gemeente Aalten heeft een telefoonnummer opengesteld waar mensen uit de omgeving terechtkunnen met vragen: 0543-493300.

STER reclame