NOS Nieuws

Jetten wil meer actie van kabinet in stikstofdossier

D66-fractievoorzitter Jetten roept het kabinet op om snel met extra maatregelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen. "Ik word een beetje ongeduldig", zei hij in het televisieprogramma Op1.

Naast het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen heeft het kabinet nog meer maatregelen aangekondigd, maar hoe die eruit gaan zien is nog niet duidelijk. "Het gaat mij niet snel genoeg", zei Jetten.

Hij wil vooral dat er duidelijkheid komt over regelingen voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. De agrarische sector is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstof. Regeringspartij D66 bepleit een halvering van de veestapel.

Honderden miljoenen euro's

Er bestaat al een regeling voor varkensboeren die willen stoppen. Onlangs bleek dat die uitkoopregeling is overtekend; er willen veel meer boeren stoppen dan verwacht. Jetten wil dat iedere boer die zijn bedrijf wil beëindigen financiële hulp kan krijgen van de overheid. Hij denkt dat daar enkele honderden miljoenen euro's voor nodig zijn.

Ook boeren die op een andere, milieuvriendelijkere manier door willen gaan moeten gesteund worden, vindt D66. Ook daar moet snel meer duidelijkheid over komen.

Woensdag praten minister Schouten van Landbouw en premier Rutte met boeren en milieuorganisaties over de stikstofproblemen. Dat gesprek vindt plaats in Radio Kootwijk op de Veluwe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl