Kinsey Wolanski brengt tijdens de WB-wedstrijd alpineskiën in Schladming een ode aan Kobe Bryant Reuters

De avondslalom van Schladming heeft een overwinning opgeleverd voor Henrik Kristoffersen. De Noor hield in de wereldbekerwedstrijd de Fransman Alexis Pinturault 0,34 achter zich. Tot zover de kille cijfers van de wedstrijd. Er gebeurde echter veel meer.

De race in Schladming is met 40.0000 dolenthousiaste toeschouwers langs de piste het jaarlijkse feestje voor de slalommannen. Dit keer was het van groot belang vroeg te starten: de eerste drie van de startlijst waren ook het snelst in de eerste run.

Henrik Kristoffersen viert zijn zege in Schladming Reuters

Clement Noel startte als vierde, maar maakte een enorme fout en werd uiteindelijk dertigste. Daardoor mocht hij in de tweede run als eerste naar beneden en dat deed hij zo goed dat zijn gezamenlijke eindtijd lang als beste bleef staan.

Streaker op herhaling

Alex Vinatzer leek als eerste de tijd van de Fransman te verbeteren. Op de grote beeldschermen kwam immers te staan dat de Italiaan 0,13 sneller was. Maar wat bleek: niet hij, maar iemand uit het publiek was iets eerder over de finish gelopen en had de tijd stilgezet.

Die iemand bleek een oude bekende. Het Amerikaanse badpakmodel Kinsey Wolanski had vorig jaar tijdens de finale van de Champions League al alle camera's op zich gericht gekregen door schaars gekleed over het veld te rennen. Die actie leverde haar een reeks contracten op.

Virgil van Dijk (l) en Kinsey Wolanski tijdens de Champions League-finale Getty Images

En ook nu huppelde Wolanski in een weinig verhullend badpak over de koude sneeuw. Ze droeg een bordje boven haar hoofd met daarop 'RIP Kobe'. Goed bedoeld of niet; ze vestigde de aandacht vooral op zichzelf.

Oostenrijkse fans in mineur

Terug naar de wedstrijd. De vroeg gestarte Noel eindigde uiteindelijk als vierde. Kristoffersen, tweede in de eerste run, ging bijna onderuit, maar wist dankzij een geweldig tweede deel de eindtijd van Pinturault alsnog te verbeteren.

De Oostenrijkers gingen er vervolgens met hun roodwitrode vlag in de ene hand en hun bier of schnapps in de andere er even goed voor staan. Marco Schwarz, de snelste in de eerste run, ging als laatste van start.

Na de pensionering van grootheid Marcel Hirscher - winnaar van de laatste twee races in Schladming - gaat het wat minder met Oostenrijk op de technische nummers. Zou Schwarz zijn land de eerste slalomzege van het seizoen bezorgen?

Nee. De 24-jarige skiër kwam ten val en bezorgde daarmee de Oostenrijkers direct al een kater.

STER reclame