Hendriks verwacht recordaantal Nederlandse olympiërs: 'Daarmee heb je nog niets gewonnen'

De Nederlandse volleybalvrouwen, volleybalmannen en de tafeltennissters wisten zich deze maand niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. En ook de waterpoloploegen zijn nog niet zeker van Tokio. Toch zal er komende zomer een recordaantal Nederlandse atleten meedoen aan de Spelen.

Sportkoepel NOC*NSF verwacht tussen de 260 en 350 sporters af te kunnen vaardigen naar Tokio. Bij de vorige zomerspelen in Rio bestond de Nederlandse equipe uit 242 atleten.

"Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Het zegt ook veel over de ontwikkeling van de Nederlandse sport", vertelt Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF.

De sportkoepel weet nog niet precies hoeveel bedden er in het olympisch dorp gereserveerd moeten worden, omdat nog niet alle olympische kwalificaties achter de rug zijn.

Zo kunnen de waterpolomannen- en vrouwen zich in maart nog plaatsen via een OKT. De honkbalmannen hebben in het voorjaar nog een kans en ook veel individuele sporters moeten nog kwalificatie afdwingen.

Ook recordaantal medailles?

Toch is de verwachting dat de groep Nederlandse atleten omvangrijker dan ooit zal zijn, maar zegt dat ook iets over de medaillekansen? De potentie is nog niet eerder zo groot geweest, maar Hendriks rekent zich niet rijk : "Daarmee heb je ze nog niet gewonnen."

Databureau Gracenote voorspelde vrijdag - precies een half jaar voor de Spelen - 16 keer goud en 41 medailles in totaal voor Nederland, op basis van recente prestaties bij internationale wedstrijden. Ook dat zou een record zijn.

Dat staat nu nog op 12 keer goud en 25 medailles in totaal, een aantal dat behaald werd tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

'Makkelijke kwalificatie bestaat niet'

NOC*NSF wil zo veel mogelijk teams afvaardigen naar de Olympische Spelen, maar die doelstelling is maar deels geslaagd. De Nederlandse volleybalvrouwen en -mannen grepen naast een ticket. Vooral de zeperd van de volleybalvrouwen bij het OKT in Apeldoorn was een grote deceptie.

Volleybalsters Robin de Kruijf en Anne Buijs zien we niet terug op de Spelen Orange Pictures

Hendriks: "De realiteit is dat de rest van de wereld ook niet stilstaat. Als je kijkt naar de volleybalvrouwen: in Europa is alleen al de strijd om je te kwalificeren moordend. We weten van tevoren dat dat geen makkelijke klussen zijn. Er bestaat geen makkelijk olympisch kwalificatietraject."

"De andere kant van het verhaal is dat we voor het eerst een vrouwenvoetbalteam hebben op de Spelen, en dat we met de handbalvrouwen als wereldkampioen afreizen naar Tokio. Er zijn net zo veel lichtpuntjes als teamsporten waar het minder gaat."

Coronavirus 'zorgelijk'

Ondertussen houdt Hendriks met NOC*NSF ook de situatie in China met het coronavirus in de gaten. Meerdere sportevenementen in China zijn al afgelast. In maart staan de WK indooratletiek in het Chinese Nanjing gepland.

"Het is zorgelijk", aldus Hendriks. "We hebben nauw contact met zowel het RIVM als Buitenlandse Zaken. We bekijken alles vanuit het belang van de veiligheid voor de sporters die daarnaartoe uitgezonden worden."

STER reclame