Eddie Nketiah (m) viert zijn goal tegen Bournemouth

Arsenal naar achtste finales FA Cup, Rooney mogelijk tegen Manchester United

Arsenal is de laatste club die zich in één keer heeft geplaatst voor de achtste finales van de FA Cup. De nummer tien van de Premier League won met 2-1 bij Bournemouth, waar Nathan Aké de hele wedstrijd meespeelde.

Bukayo Saka zette Arsenal al in de vijfde minuut op voorsprong, twintig minuten later tekende Edward Nketiah voor de 0-2. Het slotoffensief van Bournemouth leidde nog tot de aansluitingstreffer van de net ingevallen Sam Surridge, maar verder dan 1-2 kwam de thuisploeg niet.

Arsenal-trainer Mikel Arteta hield de sterspelers Mesut Özil en Alexandre Lacazatte op de bank. Pierre-Emerick Aubameyang was geschorst.

Twaalf clubs op herhaling

Zes wedstrijden in de vierde ronde eindigden in een gelijkspel, waardoor een replay noodzakelijk is. Het opvallendste gelijkspel was dat van Liverpool, dat met een B-team niet verder kwam dan 2-2 tegen derdedivisionist Shrewsbury.

Jason Cummings van Shrewsbury viert het gelijkspel tegen Liverpool alsof ze gewonnen hebben

Ook Newcastle United wist niet te winnen van een ploeg die uitkomt op het derde niveau, Oxford. Ook Premier League-clubs Southampton en Tottenham Hotspur moeten op herhaling.

Rooney tegen Manchester United?

Hoewel nog niet alle zestien clubs bekend zijn in het belangrijkste Engelse bekertoernooi, is er al wel geloot voor de achtste finales. Die loting wees uit dat Derby County, mocht het de replay winnen van Northampton (vierde niveau), tegen Manchester United zal spelen.

Derby County komt uit op het tweede niveau en wordt geleid door Phillip Cocu en zijn assistent Wayne Rooney, die bovendien ook voor de club speelt.

Wayne Rooney en Phillip Cocu, eerder dit jaar

Rooney was van 2004 tot 2017 speler van United en sleepte in die periode alle grote voetbalprijzen binnen. Hij won onder meer de Champions League (in 2008 met onder anderen Edwin van der Sar), de Europa League (ten koste van Ajax in de finale) en werd vijf keer landskampioen.

Ook Liverpool wacht een interessante tegenstander, mits het afrekent met Shrewsbury. In dat geval is Chelsea de tegenstander in de achtste finales.