Johannes Dürr EPA

Oud-langlaufer Johannes Dürr, een van de atleten die dopingzaak Operation Aderlass aan het rollen bracht, is in Oostenrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden.

Behalve voor het gebruik van doping werd hij ook veroordeeld omdat hij andere sporters geholpen zou hebben bij dopinggebruik. Dat laatste achtte de rechter slechts gedeeltelijk bewezen.

De naald nog in de arm

De bloeddopingzaak kwam in het voorjaar van 2019 aan het licht nadat Dürr zelf de autoriteiten had verteld over de bloedtransfusies die hij kreeg van de Duitse arts Mark Schmidt.

Hij tipte de Oostenrijkse politie over de bloedtransfusies die op stapel stonden bij de WK langlaufen in Seefeld in februari 2019. De beelden van de inval die volgde, waar de Oostenrijkse langlaufer Max Hauke met infuus in zijn arm betrapt werd, gingen de wereld over.

Bekijk via de onderstaande tweet de beelden van Max Hauke:

Sportarts Schmidt bleek een spil te zijn in een groot Europees dopingnetwerk. Meer dan twintig sporters uit verschillende sporten en uit verschillende landen zijn inmiddels geschorst. Hauke is een van hen, maar ook de (oud-)wielrenners Alessandro Petacchi, Kristijan Koren en Georg Preidler werden geschorst.

Dürr werd ervan verdacht andere atleten aangezet te hebben tot dopinggebruik. Dat ontkende hij in de rechtbank. Wel gaf hij toe zelf klant te zijn geweest van de dopingarts. Naar eigen zeggen omdat het volgens hem niet mogelijk is om mee te doen in de top van het langlaufen zonder doping te gebruiken.

Eerder betrapt

Opmerkelijk aan zijn verhaal is dat hij al bij de Olympische Winterspelen in Sotsji betrapt werd op het gebruik van epo. Naar nu blijkt liet hij tijdens zijn schorsing bloed aftappen en invriezen in de kliniek van dokter Schmidt in Erfurt. De bedoeling was om dat bloed weer te gebruiken als zijn schorsing afgelopen was. Inmiddels is Dürr levenslang geschorst.

De rechtszaak tegen Schmidt dient waarschijnlijk over een paar maanden.

Behalve Dürr stond vandaag ook de vroegere Oostenrijkse bondscoach van het langlaufen Gerald Heigl terecht. Hij zou diverse langlaufers gewezen hebben op het bestaan van het dopinglab.

STER reclame