Afghaanse militairen maken zich gereed om de plek van de crash te bezoeken
NOS NieuwsAangepast

VS: gecrasht toestel Afghanistan was Amerikaans militair vliegtuig

Het vliegtuig dat vandaag crashte in de Oost-Afghaanse provincie Ghazni, is een klein Amerikaans militair vliegtuig. Dat heeft het Amerikaanse leger bevestigd. Eerder zei de islamitische terreurbeweging Taliban ook al dat om een toestel van de Amerikaanse luchtmacht ging.

Volgens de Amerikanen gaat het om een toestel van het type Bombardier E-11A, dat onder meer door het leger gebruikt wordt voor communicatie tussen grondtroepen en spionagevluchten. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Ook is niet duidelijk of er militairen om het leven zijn gekomen.

Het Amerikaanse leger zegt dat er "geen indicaties zijn" dat de crash veroorzaakt is door toedoen van vijanden.

Eerder claimden de Taliban dat het vliegtuig door hen is neergehaald, ook al bestond daar verwarring over. In de ene verklaring werd gemeld dat het vliegtuig was gecrasht, in een andere versie zeiden de Taliban het toestel te hebben neergehaald.

Bekijk hier de eerste beelden van de plaats van het ongeluk:

Eerste beelden vliegtuigcrash Aghanistan

In eerste instantie werd gemeld dat het een vliegtuig zou zijn van maatschappij Ariana Afghan Airlines, met aan boord mogelijk meer dan tachtig inzittenden, maar de directeur van het bedrijf ontkende dat al snel. "Er was een crash, maar niet met een toestel van Ariana. De twee vliegtuigen die vandaag vlogen, zijn veilig aangekomen op hun bestemming."

De provincie Ghazni ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul. De regio is deels in handen van de Taliban. Het toestel crashte in onherbergzaam gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl