Jacob Collier & Metropole Orkest tijdens Musikfest Bremen 2018
NOS Nieuws

'Het Metropole Orkest verdient meer nationale trots'

Voor de vierde keer in elf jaar tijd heeft het Metropole Orkest een Grammy Award gewonnen. In de categorie Best Arrangement, Instruments en Vocals. "Hartstikke belangrijk" noemt directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest de prijs. "Het is goed om op deze manier je bekendheid in de muziekwereld te vergroten waardoor we weer nieuwe projecten aan kunnen gaan."

Het nummer All Night Long, waarmee het orkest de prijs won, staat op het album Djesse Vol.1 van de multi-instrumentalist Jacob Collier. "Op het podium springt hij van hot naar her", zegt Vierkant. "Hij speelt contrabas, piano, gitaar, hij zingt erbij. Het liedje is natuurlijk bekend van Lionel Richie. Maar samen hebben we er iets fantastisch van gemaakt."

De prijs wordt gedeeld met de Brit Jacob Collier en met a capella groep Take 6 uit de Verenigde Staten:

Tot acht jaar terug werd het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het zelfstandig en gedeeltelijk afhankelijk van subsidie. "Wat dat betreft kon de timing niet beter. We zitten nu vlak voor het indienen van onze aanvraag voor subsidie bij de Raad voor Cultuur", aldus de tevreden directeur.

Dit moet je eren

"Als je niet uit de Verenigde Staten komt is het knap als je een Oscar wint", zegt Imme Schade van Westrum, die de Grammy Awards vergelijkt met de belangrijkste filmprijs. "Als je kan doordringen tot het hart van de Amerikaanse muziekindustrie dan moet je van goeden huize komen." Schade van Westrum is al jaren betrokken bij en juryvoorzitter van Edison Jazz. De belangrijkste muziekprijs van Nederland, naar het voorbeeld van de Grammy's.

Geen orkest kan tippen aan het Metropole Orkest vindt Schade van Westrum. "Dit moet je eren, net zoals Nederland het Concertgebouworkest eert. Het is een orkest dat veel meer nationale trots verdient." Wereldwijd zijn er veel klassieke orkesten, maar het Metropole Orkest zit in het genre van pop, jazz en filmmuziek en dat is wat hem betreft uniek. "Het orkest kost veel geld, want er zijn topmusici aan verbonden. Het is moeilijk om ze bij elkaar te krijgen en te houden."

Dit jaar bestaat het orkest 75 jaar. Het werd in 1945 opgericht door de regering in ballingschap, om het volk hoop en vertier te bieden. In mei start het jubileumjaar, met een aantal concerten in de Melkweg in Amsterdam. De precieze invulling van het jubileumjaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl