Marathonschaatsster Manon Kamminga heeft ook haar derde wedstrijd op de Oostenrijkse Weisensee gewonnen. Na 40 kilometer was de rijdster van de A6-formatie veruit de snelste in de eindsprint van de wedstrijd die meetelt voor het KPN Grand Prix-klassement.

Kamminga slaat opnieuw toe in massasprint op de Weissensee

Zaterdag schreef Kamminga ook al het Open NK op haar naam, donderdag won ze de Aart Koopmans Memorial (de eerste GP-wedstrijd) na de diskwalificatie van Marijke Groenewoud.

Hoolwerf wint sprint

Bij de mannen ging de overwinning naar Bart Hoolwerf. Op zijn 22ste verjaardag hield de schaatser van AB Vakwerk Chrispijn Ariëns en Luc Terhaar achter zich.

In de slotfase reden er nog wel even acht rijders vooruit, maar die werden door toedoen van Hoolwerfs ploeg tot de orde geroepen.

Hoolwerf sprint op Weisensee naar zege voor Ariëns en Terhaar

In de vrouwenwedstrijd legden Elsemieke van Maaren en Ineke Dedden achter Kamminga beslag op de tweede en derde plaats in de sprint.

De wedstrijdrijdsters moesten laveren tussen de toerschaatsers, die op hetzelfde kleine meer hun ronden reden. Er waren onderweg wel wat uitlooppogingen, maar dat was onbegonnen werk bij het hoge tempo dat door het peloton onderhouden werd, bleek herhaaldelijk.

Manon Kamminga na haar zege op het Open NK van zaterdag ANP

Woensdag is op hetzelfde ijs in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht. Dan staat er 200 kilometer op het programma.

STER reclame