Reconstructie van het vliegtuig
NOS NieuwsAangepast

Een of meer verdachten neerhalen vlucht MH17 hebben advocaat

Een of meerdere verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 en moord op de 298 inzittenden worden bijgestaan door een advocatenkantoor, meldt de rechtbank Den Haag. Welk advocatenkantoor dat is en om welke verdachte(n) het gaat wordt niet vrijgegeven.

"Daarmee is het strafproces nu dus echt een zaak geworden", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp. "Tot nu toe leek het een eenzijdig proces te worden omdat de verdachten weigerden de rechtbank te erkennen of zeiden dat ze niets te maken hebben met de zaak."

Niet vrijwillig

Nederland maakte in juni vorig jaar bekend dat vier verdachten worden vervolgd. Het gaat om Leonid Chartsjenko uit Oekraïne en Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergej Doebinski uit Rusland.

Igor Girkin (ook bekend onder de naam Strelkov) heeft vandaag tegen Nieuwsuur gezegd dat hij niet degene is die zich laat vertegenwoordigen, omdat hij de rechtbank niet erkent.

Doebinski liet eerder al aan het Russische persbureau Interfax weten niet vrijwillig te zullen verschijnen in de rechtszaal, omdat hij naar eigen zeggen niks te maken heeft met de MH17-ramp. Over Poelatov en Chartsjenko is niets bekend.

Kijk hieronder naar een overzicht van de vier mannen die vervolgd worden.

  • NOS
    Leonid Chartsjenko
  • NOS
    Oleg Poelatov
  • NOS
  • NOS

Het is gebruikelijk dat voor aanvang van het proces geen gegevens worden verstrekt over de aanwezigen. In strafzaken ligt de informatie over een proces uiterlijk een week voor de zitting onder embargo ter inzage voor journalisten. Pas op het moment dat de openbare behandeling van de zaak begint, mogen die gegevens openbaar worden gemaakt.

Voor de behandeling van de rechtszaak tegen de MH17-verdachten wordt ruim een jaar uitgetrokken. De rechtbank Den Haag meldt dat tussen maart 2020 en april 2021 een aantal periodes is gereserveerd in het Justitieel Complex Schiphol. De eerste zitting is op 9 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl