Ghazni, de hoofdstad van de gelijknamige provincie
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig stort neer in Afghanistan, Taliban claimen veel doden

In het oosten van Afghanistan is een vliegtuig neergestort. Dat gebeurde rond 13.00 uur lokale tijd in de provincie Ghazni, ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul. Volgens de islamitische terreurbeweging Taliban gaat het om een toestel van de Amerikaanse luchtmacht, maar die informatie is nog niet bevestigd.

Een woordvoerder van de terreurbeweging zegt dat er door crash "veel" Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen, onder wie verschillende hoge officieren. Die informatie is nog niet bevestigd. De terreurgroep staat erom bekend aantallen slachtoffers vaak te overdrijven. Ook is niet duidelijk of de Taliban zelf achter de crash zitten, of dat het toestel door een andere oorzaak is neergekomen.

Bekijk hier de eerste beelden van de plaats van het ongeluk:

Eerste beelden vliegtuigcrash Aghanistan

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger wil tegenover het Amerikaanse persbureau AP nog niet reageren en zegt de zaak te onderzoeken. Op sociale media circuleert beeldmateriaal van wat mogelijk de restanten zijn van een militair vliegtuig dat de Amerikanen gebruiken om boven Afghanistan te surveilleren. De woordvoerder benadrukt dat het nog onduidelijk is om wat voor soort vliegtuig het gaat.

Nog veel onduidelijk

In eerste instantie werd over de crash gemeld dat het een vliegtuig zou zijn van Ariana Afghan Airlines, met aan boord mogelijk meer dan tachtig inzittenden. Volgens de directeur van de luchtvaartmaatschappij klopt dat niet. "Er was een crash, maar niet met een toestel van Ariana. De twee vliegtuigen die vandaag vlogen, zijn veilig aangekomen op hun bestemming."

Het gebied is moeilijk bereikbaar door de vele bergen. De Taliban hebben een deel van de regio onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl