EPA

Billie Eilish is de grote winnaar geworden van de Grammy Awards, het belangrijkste muziekprijsgala ter wereld. De 18-jarige zangeres zegevierde in de vier belangrijkste categorieën: beste album, beste lied, beste nieuwe artiest en best geproduceerde lied (record). Ze is de jongste ooit die dat presteert.

Ook het Nederlandse Metropole Orkest viel in de prijzen. Het orkest won voor de vierde keer een Grammy, dit jaar in de categorie beste arrangement voor het nummer All Night Long.

Directeur van het orkest Jan Geert Vierkant laat weten trots te zijn op de prijs. "Het is een erkenning van de impact die wij internationaal hebben", zegt hij.

Billie Eilish mocht gisteravond meerdere keren het podium op komen om een Grammy in ontvangst te nemen:

Billie Eilish wint meerdere Grammy's: 'dit had ik nooit gedacht'

Ster van de avond Billie Eilish brak vorig jaar door met megahit Bad Guy, die op haar door muziekcritici gelauwerde tweede album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? staat. Eilish schreef dat album met haar broer Finneas op zijn slaapkamer.

"We hebben dit album niet gemaakt om een Grammy te winnen", zei Finneas in zijn dankwoord. "We schreven over depressie, zelfmoordgedachten en klimaatverandering. Dus we staan hier enigszins verward en dankbaar."

Andere winnaars waren zangeres Lizzo (drie Grammy's) en rapper Lil Nas X, die met countryzanger Billy Ray Cyrus twee Grammy's kreeg voor wereldhit Old Town Road.

Eerbetoon aan Bryant, Hussle

De awardshow werd gehouden in Staples Center in Los Angeles, thuishonk van basketbalclub Los Angeles Lakers. Bij die club speelde basketbalicoon Kobe Bryant twintig seizoenen. Hij kwam gisteren kort voor de Grammy-uitreiking met zijn 13-jarige dochter en zeven anderen om het leven bij een helikoptercrash.

In de gehele uitreiking stonden artiesten stil bij het overlijden van Bryant. Gastvrouw en zangeres Alicia Keys zei dat de wereld met Bryant een held had verloren: "We staan hier met een gebroken hart in het huis dat Kobe Bryant heeft gebouwd."

Ook was er een eerbetoon aan de vorig jaar doodgeschoten rapper Nipsey Hussle van onder anderen deejay DJ Khaled, zanger John Legend, rappers Meek Mill, Roddy Ricch en YG en gospelzanger Kirk Franklin.

Na hun optreden draaiden de artiesten zich om en wezen ze naar een scherm met daarop foto's van Hussle en Bryant. Dat leidde tot een staande ovatie in de zaal, die ruim een minuut duurde.

STER reclame