NOS Schaatsen

Dikke tranen bij Europees kampioene Schulting: 'Spanning komt eruit'

De spanning komt eruit bij emotionele Schulting: 'Ik brak net echt even'

Er kon geen twijfel over bestaan: Suzanne Schulting was dit weekeinde de koningin van de EK shorttrack. Ze was veel beter dan de rest en prolongeerde haar Europese titel. Het zorgde voor veel emotie bij de 22-jarige Schulting.

"Ik brak gewoon net even", vertelde Schulting aan het einde van de dag, terwijl de tranen opnieuw in haar ogen sprongen. "Het was een moment van besef en geluk. Bizar dat alles, maar dan ook echt alles, goed is gegaan. Dat is bijzonder."

Schulting stond in het Hongaarse Debrecen aan de start van vijftien races, inclusief de kwalificaties en de relay. Ze won er veertien. Alleen in de superfinale - toen ze al zeker was van haar titel - kwam ze niet als eerste over de streep.

Bekijk hieronder de vier gouden races van Schulting.

De tranen van geluk waren ook van opluchting bij de Nederlandse die haar favorietenrol waarmaakte. "Je staat toch het hele weekend vol spanning en dat komt er denk ik nu uit."

"Voor jezelf kun je alleen maar verliezen. Je doet het alleen goed als je goud pakt. Die spanning heb ik ook nodig hoor, maar het is heerlijk dat ik het nu los kan laten."

Rust bewaren

Daar waar Schulting, ook de regerend wereldkampioen, voorheen nog weleens in toernooien tegen onnodige penalty's aanliep, was ze in Hongarije uiterst stabiel.

"Kenmerkend voor dit seizoen is de rust die ze heeft", concludeerde bondscoach Jeroen Otter. "Ze heeft vertrouwen en durft te wachten voordat ze iemand inhaalt."

Bekijk hieronder de interviews met Schulting en Otter over de rust bewaren.

Ook Schulting zelf heeft het zo ervaren. "Ik voel zelf ook heel erg dat er een bepaalde rust over me heen is gekomen. Ik weet dat ik goed ben en als ik de dingen juist doe, dat er resultaat komt."

Het gouden weekend is voor de olympisch kampioene van Pyeongchang overigens nog geen reden voor een feestje. "We gaan gewoon lekker door in deze flow." Over anderhalve maand hoopt Schulting in Seoul ook haar wereldtitel te prolongeren.

Doorbraak De Laat

Ook voor Itzhak de Laat was het een mooi toernooi. Hij pakte weliswaar geen goud, maar met zilver op de 1.500 meter - zijn eerste EK-medaille - en een knappe vierde plaats in het klassement, viel hij positief op.

De Laat is dit EK doorgebroken: 'Heb me goed laten zien'

De EK voelde als de definitieve doorbraak voor en van de 25-jarige Leeuwarder.

"Ik denk het wel. Individueel heb ik me echt laten zien en ik hoop deze lijn door te kunnen trekken. Het zilver op de 1.500 meter voelde voor mij als goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl