Letitia de Jong in actie tijdens de NK sprint in Heerenveen ANP

Letitia de Jong heeft in Heerenveen op de KPN NK sprint haar tweede Nederlandse sprinttitel in de wacht gesleept. Het zilver ging naar Jorien ter Mors, het brons naar Femke Kok.

De Jong won zaterdag de 500 en de 1.000 meter en voegde daar zondag nog een zege op de 1.000 meter aan toe. Ze reed in de laatste rit een tijd van 1.14,42. Daarmee was ze 0,88 sneller dan Ter Mors.

De Jong sprint naar tweede NK-goud in Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Jong veroverde twee jaar geleden al eens de titel, maar moest vorig jaar achter Jutta Leerdam genoegen nemen met het zilver. Nu was er opnieuw goud voor de 26-jarige schaatsster.

'Dit was hartstikke goed!'

"Mijn doel was om vier goede races te rijden", zei De Jong na afloop. "Jammer dat ik die 500 meter niet won, maar het was hartstikke goed. Vooral die laatste rit. Ik heb nog nooit zo snel gereden hier."

De Jong blij met NK-goud: 'Dit was hartstikke goed'

Aangezien De Jong en ook de afwezige Leerdam al zijn aangewezen voor de WK sprint van eind februari in Hamar, gaf de tweede plaats recht op een ticket. Dat ticket ging naar Jorien ter Mors.

De wereldkampioene van 2018 kent mede door fysiek malheur vooralsnog een matig seizoen, maar toonde in Heerenveen lichte tekenen van herstel.

Juniorenwereldrecord Kok

Femke Kok, de revelatie van het seizoen, werd derde in Thialf en schaatste met 151.885 een juniorenwereldrecord punten bijeen.

Kok won eerder op de dag ook de 500 meter. Het 19-jarige talent reed een winnende tijd van 39,94 en was daarmee 0,05 sneller dan De Jong, die tweede werd. Jorien ter Mors werd derde in 38,20.

Kok wint 500 meter, De Jong behoudt leiding op NK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
NOS
Stand van zaken NK sprint (v)

STER reclame