Antoinette de Jong juicht na het winnen van de NK allround ANP

Antoinette de Jong is voor de tweede keer in haar schaatscarrière Nederlands kampioene allround geworden. In Heerenveen eindigde De Jong, die in 2016 ook de nationale titel greep, weliswaar als tweede op de 1.500 en de afsluitende 5.000 meter, maar ze behield de leiding in het klassement.

De 24-jarige De Jong, die zaterdag zowel de 500 als de 3.000 meter won, reed in de laatste rit tegen Carlijn Achtereekte. De titelverdedigster schreef de vijf kilometer op haar naam en klom dankzij de zege naar de derde plaats in de eindstand.

Na haar nationale titel in 2016 ontbrak De Jong de afgelopen drie seizoenen op de NK. "Fantastisch om nu weer te winnen", vertelde ze na afloop. "Het is voor mij heel bijzonder, want na het laatste toernooi hier, kwam ik niet met een fijn gevoel van het ijs."

In december wist De Jong zich namelijk niet te plaatsen voor de wereldkampioenschappen afstanden. "Nu valt er een last van mijn schouders", aldus De Jong. "Ik kan nu huilen van blijdschap, dit voelt heel goed. Ik ben erg blij met deze titel."

De Jong vond het een fantastisch toernooi in Thialf dit weekend. "Allround-kampioenschappen vind ik altijd geweldig. Ik geef niet zo snel op, dus het is vechten tot ik erbij neerval. Dit geeft veel vertrouwen, ik ben blij dat ik hier heb gereden."

Wijfje naar WK allround

Ook voor Melissa Wijfje was het een succesvol Nederlands kampioenschap. De 24-jarige schaatsster versloeg De Jong op de 1.500 meter (1.54,94 om 1.55,94) en hield op de vijf kilometer de schade beperkt. Ze eindigde in het klassement als tweede.

Omdat De Jong en Ireen Wüst zich bij de NK afstanden in december al hadden verzekerd van een startbewijs voor de wereldkampioenschappen allround, gaat het derde WK-ticket naar Wijfje. Dat toernooi is eind februari in het Noorse Hamar.

Het klassement van de vrouwen bij de NK allround in Heerenveen

STER reclame