Ashleigh Barty
NOS Sport

Barty met moeite langs Riske, tienersensatie Gauff verliest in Melbourne

Het koste de nodige moeite, maar Ashleigh Barty heeft op de Australian Open de laatste acht bereikt. De nummer één van de wereld won met 6-3, 1-6, 6-4 van Alison Riske en heeft nog drie zeges nodig om in Melbourne de eerste Australische winnares in 42 jaar te worden.

Riske had de vorige twee partijen tegen Barty gewonnen, onder meer vorig jaar op Wimbledon. Ook deze keer maakte ze het de Australische buitengewoon lastig.

Na een goede start sloeg bij Barty de twijfel toe. Ze durfde, mede door de harde wind, niet meer aan te vallen en Riske kreeg alle tijd voor haar slagen. In de derde set kwam de Amerikaanse terug van 1-4, maar met een dubbele fout op matchpoint schonk ze Barty de zege.

Melbourne neemt afscheid van 15-jarige Gauff

Tienersensatie Cori Gauff werd in de achtste finales uitgeschakeld. De 15-jarige Amerikaanse moest haar meerdere erkennen in haar zes jaar oudere landgenote Sofia Kenin: 6-7 (5), 6-3, 6-0.

Melbourne moet in achtste finales afscheid nemen van 15-jarige Gauff

Gauff had in de derde ronde Naomi Osaka verrast, maar kon het tegen Kenin niet bolwerken. Ze maakte veel te veel fouten en in de derde set was de pijp leeg.

Inspiratie Arabische wereld

Kenin (WTA-15) treft nu Ons Jabeur. De Tunesische, die net als de Amerikaanse voor het eerst in de kwartfinales van een grandslamtoernooi staat, won met 7-6 (4), 6-1 van Wang Qiang. De Chinese had vrijdag nog voor een stunt gezorgd door Serena Williams te verslaan.

Jabeur is de eerste Arabische vrouw bij de laatste acht op een grandslamtoernooi. "Ik hoop hiermee de jongere generaties in Tunesië en de Arabische wereld te inspireren. Niets is onmogelijk, het is mij ook gelukt", lachte de 25-jarige nummer 78 van de wereld.

Kvitová naar laatste acht

Petra Kvitová drong voor de vierde keer door tot de kwartfinales van de Australian Open. De als zevende geplaatste Tsjechische was met 6-7 (4), 6-3, 6-2 te sterk voor de Griekse Maria Sakkari.

Petra Kvitová bereikt de kwartfinales op de Australian Open

Sakkari (WTA-23) had in de vorige ronde van Madison Keys gewonnen en begon vol zelfvertrouwen aan de partij. Ze brak Kvitová direct en ook al verzuimde ze daarna tot twee keer toe de set uit te serveren, won ze de set via de tiebreak.

De Griekse, die de vorige ontmoeting met Kvitová gewonnen had, had daarna meer moeite om haar opslag te behouden. Dat ging ten koste van haar zelfvertrouwen. De verliezend finaliste van 2019 rook bloed en sloeg genadeloos toe.

Kvitová stuit in de kwartfinales op Ashleigh Barty.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl