NOS NieuwsAangepast

Bekijk hier de bevrijdingsjournaals over winter 1945

Het is de winter van 1945. Het is ijskoud en brandstof om het huis te verwarmen is er niet. Ondertussen wordt de voedselsituatie in bezet Nederland steeds nijpender.

Aan de andere kant van Europa trekken de Sovjets snel op. In Polen bevrijden ze het vernietigingskamp Auschwitz en wat ze daar aantreffen, is onvoorstelbaar. De dood is overal.

In deze serie journaals worden de gebeurtenissen uit de winter van 1945 op de voet gevolgd. Bekijk ze hieronder, met het nieuwste journaal bovenaan.

Dag 7: Kinderen als proefkonijn

David Jan Goidfroid staat weer in Auschwitz, waar honderden kinderen onder de 15 jaar de verschrikkingen van het kamp hebben overleefd. De meeste kinderen werden gebruikt als menselijke proefkonijnen voor medische experimenten. "Ze hebben geen naam, maar een nummer." Ook wordt in deze laatste aflevering gesproken over internationale politiek: hoe ziet de kaart van Europa er na de oorlog uit? "Het grote pokeren met de Russen is begonnen", zegt presentator Herman van der Zandt hierover.

Kinderen als proefkonijn

Dag 6: Vrouwelijke scherpschutters

"Mannen zijn schaars, dus het zijn de vrouwen die de economie hier draaiende moeten houden", vertelt Marieke de Vries vanuit Amerika. Zo'n 20 miljoen vrouwen werken hier in de defensie-industrie, die op volle toeren draait. In Rusland maken vrouwen niet alleen wapens, ze pakken ze ook op. Vrouwen hebben meer geduld dan mannen en zijn daarom beter scherpschutters, is de achterliggende gedachte hierachter. Martijn Bink staat deze aflevering in de frontstad Nijmegen, die overspoeld is door geallieerde militairen.

Vrouwelijke scherpschutters

Dag 5: Harde hand

"Bij de minste daad van verzet word je doodgeschoten". Tanja Braun staat in bezet Nederland, waar de nazi's steeds harder optreden. Wouter Zwart vertelt vanuit een gehavend Berlijn over de duizenden burgerslachtoffers die in Duitsland vallen door geallieerde bombardementen. En Martijn Bink doet weer verslag vanaf de Nederlandse frontlinie, ditmaal staat hij in Limburg.

Harde hand

Dag 4: De gaskamers

Correspondent David Jan Godfroid staat bij een van de gaskamers in Auschwitz, waar op gruwelijke wijze honderdduizenden onschuldige mensen zijn vermoord. Inmiddels weten we dat Auschwitz het eindstation was voor veel Nederlandse Joden, die vanuit Westerbork gedeporteerd werden. Ondertussen heeft Kysia Hekster het in Londen, waar de Nederlandse regering zich bevindt, over de vraag: wie heeft het straks voor het zeggen in bevrijd Nederland?

De gaskamers

Dag 3: Onvoorstelbare gruwelijkheden

David Jan Godfroid staat in Auschwitz, waar het vernietigingskamp door de Sovjets is bevrijd. Wat deze hier aantroffen, is onvoorstelbaar: "De dood is overal". Martijn Bink doet verslag vanaf het front. In Nederlands-Indië, waar Japan heerst, vertelt correspondent Annemarie Kas over de verschrikkingen in de jappenkampen.

Onvoorstelbare gruwelijkheden

Dag 2: Sieraden voor wat aardappelen

"De mensen in de Randstad worden nu echt wanhopig", vertelt Tanja Braun. Eten is nergens meer te vinden. Dus trekken de mensen naar het noorden en oosten van het land, waar veel boeren wonen. Sieraden en horloges worden hier geruild voor aardappelen en meel. Ondertussen staat Martijn Bink in Zeeland, met zijn voeten in het water. Sinds de geallieerden de dijken hebben gebombardeerd, heeft het water vrij spel.

Sieraden voor wat aardappelen

Dag 1: Onvervalst winterweer

In deze eerste aflevering vertelt weervrouw Willemijn Hoebert over het onvervalste winterweer. Goed weer voor een Elfstedentocht, maar daar wordt dit jaar niet aan gedacht. Er heerst een extreme hongersnood, waar Tanja Braun over vertelt vanuit de gaarkeuken. De tulpenbollen en suikerbieten die hier te eten zijn, "smaken nergens naar". Militair historicus Christ Klep kijkt terug op de opmars van de afgelopen maanden, die vooralsnog stil staat.

Onvervalst winterweer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl