NOS Nieuws

Het Berlijnse 'Clubsterben' gaat door, maar clubs geven niet op

  • Sarah Sramota

  • Sarah Sramota

Wie weleens in Berlijn is geweest zal het niet ontgaan zijn: de Duitse hoofdstad kent een rijk nachtleven. Met clubs als Berghain, Kater Blau en Sisyphos is de stad wereldwijd aanvoerder in de technoscene. Maar voor hoe lang nog, vragen bewoners zich af.

Een aantal bekende clubs heeft het moeilijk: onder meer de roemruchte KitKat en Griessmuehle zijn bang dat ze dicht moeten. Die laatste is nu een campagne begonnen en ook de politiek springt voor de clubs in de bres.

Veel buurten in Berlijn worden opgeknapt, zodat ze er aantrekkelijker uitzien voor nieuwe investeerders, maar dat heeft een keerzijde, zegt Lutz Leichsenring van de Clubcommission Berlin, die de belangen van plaatselijke clubs behartigt. "Clubs kunnen de stijgende huurprijs niet betalen of hun contracten worden niet verlengd. De nieuwe eigenaren willen het geld liever in bijvoorbeeld hotels investeren."

In de rij voor een club, die vanwege de bouw van een snelweg ook mogelijk de deuren moet sluiten, maken bezoekers zich zorgen over het 'clubsterben':

'Technocultuur hoort bij Berlijn'

Met haar populaire technofeesten is de Griessmuehle al acht jaar een vaste naam in het Berlijnse nachtleven. Maar eind deze maand moet de club na een lange periode van onzekerheid het gehuurde pand in het stadsdeel Neukölln verlaten. Er is na veel moeite wel een tijdelijke locatie gevonden, maar de toekomst van de club is nog onzeker.

Vertrek zou zonde zijn voor de buurt, vindt Michaela Krüger van Griessmuehle, want met talrijke culturele activiteiten zoals exposities en workshops is Griessmuehle meer dan alleen een club.

Met een online petitie en een demonstratie wil de club de politiek wakker schudden. "We gaan door, we leggen ons hier niet zomaar bij neer", zegt Krüger.

De club een campagne gestart: Save Our Spaces.

Niet alleen de bekende technoclubs zitten nu in de problemen. Ook het ruim honderd jaar oude Clärchens Ballhaus, een instituut in het Berlijnse nachtleven, moest de deuren sluiten. "Clärchens was een unicum, de laatste plaats waar jong en oud nog samenkwamen om te stijldansen", zegt voormalig uitbater David Regehr.

Onlangs kreeg het historische gebouw een nieuwe eigenaar, die het pand eerst wil renoveren. Heropening staat weliswaar op de planning, "Maar het zal niet meer zijn wat het ooit was", vermoedt Regehr.

Het 'afscheidsfeest' van Clärchens Ballhaus op vrijdag 10 januari

Het Berlijnse 'Clubsterben' is al enkele jaren aan de gang. Tussen 2010 en het afgelopen jaar zijn zeker acht vooraanstaande clubs in Berlijn gesloten, zo bericht de lokale krant Berliner Zeitung. Voor zo'n tien andere clubs is sluiting op korte termijn een reële dreiging.

Dat laat de Berlijnse politiek niet onberoerd, want clubs zijn een belangrijke economische factor in de Duitse hoofdstad. "Na de Wende was er in Berlijn veel leegstand en werkloosheid. De muziekscene en clubs hebben de stad aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe bedrijven. Zo hebben ze bijgedragen aan de economische ontwikkeling van de stad", zegt CDU-politicus Christian Goiny, die zich inzet voor belangen van clubs in Berlijn.

Goiny wil clubs zekerheid bieden en zet zich in om vaste locaties voor hen te vinden. Hij denkt aan plekken die in handen zijn van de overheid. Om clubs in de toekomst beter te kunnen beschermen wil hij ook dat de wet wordt aangepast. Nu staan ze, samen met casino's en bordelen, nog in de boeken als amusementslocatie. Goiny wil dat juist hun culturele bijdrage wettelijk wordt erkend. "Clubs zijn veel meer dan feestjes, ze brengen mensen bij elkaar", legt hij uit. Zo'n wetswijziging zal niet makkelijk worden, want het moet op landelijk niveau worden afgesproken.

Waarom de politiek niet eerder heeft ingegrepen weet Goiny ook. "Wanneer het over cultuur ging, heeft de politiek lang alleen gekeken naar de twaalf uur van de dag dat de zon schijnt. Maar in Berlijn is er 24 uur per dag cultuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl