Itzhak de Laat juicht ANP

Na de eerste dag van de EK shorttrack in het Hongaarse Debrecen is Itzhak de Laat de verrassende nummer drie van het klassement. Hij hoeft alleen Shaoang en Shaolin Sandor Liu voor zich te dulden.

De Laat (25) won nog nooit eerder een EK- of WK-medaille, maar greep nu knap zilver op de 1.500 meter. Bijna werd hij ook op de 500 meter tweede, maar in de laatste bocht verloor hij twee plaatsen.

Bekijk hieronder de reactie van Itzhak de Laat:

Dolgelukkige De Laat: 'Eindelijk een medaille'

Op de 1.500 meter kende hij eerder op de dag dus wel succes. Het goud ging naar de Hongaarse favoriet Shaoang Liu.

De Laat, die zijn halve finale op overtuigende manier won, begon de finale achterin. Met nog zes rondes te gaan snelde hij naar voren, pakte de leiding en zag alleen Liu voorbijkomen. Diens broer Sandor Liu, ook een favoriet, kwam ten val.

Bekijk hieronder de races van Itzhak de Laat:

Na de finish balde de 25-jarige De Laat meteen zijn vuist en vierde feest met de Nederlandse staf. Het is voor hem de eerste individuele EK-medaille.

De 32-jarige Daan Breeuwsma werd in de halve finale op de 1.500 meter gediskwalificeerd, nadat hij de Rus Pavel Sitnikov had getoucheerd bij het ingaan van de bocht.

Het programma van zondag

Zondag volgt de 1.000 meter, de Superfinale en de finale van de relay. De Nederlandse mannenploeg (Breeuwsma, Dennis Visser, De Laat en Sven Roes) plaatste zich voor de eindstrijd van het laatstgenoemde onderdeel door Italië en Duitsland voor te blijven in de halve finale van zaterdag.

Nederland eenvoudig naar finale relay tijdens EK shorttrack Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame