Letitia de Jong ANP

Letitia de Jong staat na de eerste dag van de KPN NK sprint in Heerenveen ruim aan de leiding. De Jong won zowel de 500 als de 1.000 meter.

In het algemeen klassement staat Jorien ter Mors tweede met een achterstand van 0,67 op de 500 meter. Ireen Wüst, die bij wijze van training voor de WK afstanden meedoet aan de NK sprint, staat voorlopig derde. Die plaats deelt ze met Sanneke de Neeling.

De Jong wint 500 meter

Op de 500 meter bleef De Jong als enige onder de 38 seconden: 37,92. De titelfavoriet, bij afwezigheid van Jutta Leerdam, was daarmee 0,21 sneller dan Femke Kok, die haar uitschieter van de EK afstanden (37,66) niet wist te herhalen.

Letitia de Jong begint NK sprint met winst op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De derde plaats werd gedeeld door Janine Smit en Sanneke de Neeling, die beiden 38,29 noteerden.

Jorien ter Mors, die tot nu toe geen best seizoen kent, moest zich tevreden stellen met de zesde plaats in 38,43. Maar dankzij een prima 1.000 meter, waarop ze tweede werd in 1.15,07, staat Ter Mors in het algemeen klassement voorlopig op de tweede plaats.

Ook 1.000 meter prooi voor De Jong

Ook de 1.000 meter leverde een zege op voor De Jong, in 1.14,75. Achter Ter Mors noteerde Wüst in 1.15,33 de derde tijd.

NK sprint: De Jong ook het snelste op de 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wüst versloeg in een direct duel de 19-jarige Kok, die 1.16,21 reed en daardoor in het klassement van de tweede naar de vijfde plek zakte.

'Dominant? Vind ik beetje overdreven'

De Jong was op de eerste dag de constantste schaatsster, maar dominant wil ze haar rijden niet noemen. "Dat vind ik een beetje overdreven. Het waren gewoon twee goede races. Twee keer winst, dat had ik vanochtend niet gedacht."

De Jong leidt op NK sprint: 'Dominant? Vind ik beetje overdreven'

De Jong had namelijk de afgelopen weken last van haar rug. "Ik bewoog niet helemaal lekker, maar vandaag ging het hartstikke goed. Ik sta er goed voor, maar ik moet zondag natuurlijk nog wel twee keer een goede race rijden."

Tickets voor WK sprint

De winnares van de NK sprint plaatst zich voor de WK sprint, eind februari in het Noorse Hamar. Bij de NK afstanden in december verzekerden Jutta Leerdam en Letitia de Jong zich al van een startbewijs. Mocht De Jong de Nederlandse titel winnen, dan is het ticket voor de nummer twee.

NOS
Uitslag 500 meter (v)

STER reclame