Antoinette de Jong is blij na het winnen van de 3.000 meter ANP

Antoinette de Jong gaat na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen aan de leiding. De 24-jarige schaatsster won zowel de 500 meter als de 3.000 meter.

De Jong, de Nederlands kampioene van 2016, deed de afgelopen drie jaar niet mee aan de NK allround, maar is dit weekend op dreef in Thialf. Ze won de 500 meter in 38,95 en was ook op de drie kilometer veruit de snelste in 4.00,66.

Op de 3.000 meter versloeg De Jong in een rechtstreeks duel haar grote concurrente Melissa Wijfje.

Wijfje, de nummer vier van de vorige NK, klokte met 4.02,87 de derde tijd op de drie kilometer, eindigde op de 500 meter als tweede (39,17) en staat nu op de tweede plaats in het klassement.

Titelverdedigster Carlijn Achtereekte werd tweede op de 3.000 meter, haar favoriete afstand. De olympisch kampioene noteerde 4.02,84 en staat vierde in het klassement.

"Eindelijk weer een race waar ik iets mee kan", vertelde De Jong na de 3.000 meter. "Met deze tijd had ik me geplaatst voor de WK afstanden. Dat schoot meteen door mijn hoofd, maar eindelijk reed ik weer eens lekker. Dat voelt heel fijn."

Blije De Jong: 'Eindelijk weer lach op mijn gezicht'

De Jong is al zeker van een startbewijs voor de WK allround, maar gebruikt dit toernooi niet alleen als training. "Het is mooi om hier te rijden, want ik wil winnen en laten zien dat ik het kan. Ik ben op de goede weg, eindelijk heb ik weer een lach op mijn gezicht."

Visser stelt teleur

Esmee Visser, vorig jaar goed voor brons, stelde teleur op de eerste dag. Ze reed weliswaar een persoonlijk record op de 500 meter (met 41,42 de zestiende tijd), maar eindigde op de drie kilometer als vijfde in 4.04,59.

Daarop besloot Visser niet meer in actie te komen de rest van het toernooi. Zondag staan de 1.500 meter en de afsluitende 5.000 meter op het programma. De Jong verdedigt op de 1.500 meter een voorsprong van 1,77 seconde op Wijfje, 4,16 seconden op Beune en 4,69 seconden op Achtereekte.

Tickets voor WK allround

De winnares van de NK allround plaatst zich voor de wereldkampioenschappen allround, eind februari in het Noorse Hamar. Bij de NK afstanden in december verzekerden Ireen Wüst en Antoinette de Jong zich al van startbewijzen voor dat WK.

Wanneer De Jong dit weekend Nederlands kampioene wordt, zal de nummer twee naar de WK allround gaan. Wüst komt dit weekend wel in actie in Thialf, maar zij rijdt het sprinttoernooi.

Het klassement van de vrouwen bij de NK allround in Heerenveen

STER reclame