Bart Schenkeveld aan de bal namens Panathinaikos NOS

"Ik voel me weer vrij. Voetballen op gevoel, dat is het mooiste wat er is. Na zoveel tegenslagen ben ik blij dat ik eindelijk kan laten zien wat ik kan. De frustraties zijn weg."

Vanuit het zuiden van Athene, dicht bij het strand, klinkt Bart Schenkeveld (28) opgewekt door de telefoon. En daar heeft de voormalig speler van onder meer Feyenoord en Heracles Almelo - beide teams treffen elkaar vanavond - ook alle reden toe.

Sinds een halfjaar staat de centrale verdediger onder contract bij Panathinaikos, na twee vruchtbare seizoenen in Australië bij Melbourne City. "Het leven is hier goed. Ik mag niet klagen. En ik zit bij een club die na een mindere periode, met financiële problemen, weer aan de weg timmert."

Blessurevrij

Schenkeveld maakte woensdag in het duel met Atromitos zelfs zijn eerste competitiegoal voor de huidige nummer vier van de Super League.

Maar het feit dat hij al ruim twee jaar blessurevrij zijn wedstrijden speelt, weegt veel zwaarder. "Ik heb natuurlijk een historie qua blessures", zegt hij met gevoel voor understatement. Drie kruisbandblessures wierpen het ooit zo bewierookte talent bij Feyenoord ver terug.

Daardoor kwam hij tot slechts vijf eredivisieduels voor de club waar hij de hele jeugdopleiding doorliep.

Bart Schenkeveld na zijn geslaagde debuut tegen ADO Den Haag Pro Shots

"Mijn debuut tegen ADO Den Haag, ruim tien jaar terug, blijft voor altijd een speciaal moment. Als jeugdspeler zag je vanaf Varkenoord altijd De Kuip liggen, dat prachtige stadion. Daar wilde ik heen en dat is gelukt. En de fans... No matter what, ze blijven altijd achter de club staan."

"Bij Feyenoord heb ik, ondanks de tegenslagen, een heel mooie tijd gehad. Ik weet nog wel dat we een lichting hadden die zich kon meten met de Europese top. Ik speelde met jongens als Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij en Leroy Fer. We waren opgewassen tegen FC Barcelona en Real Madrid."

Zijn reis door het voetballandschap bracht hem later bij Excelsior, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Melbourne City en nu Panathinaikos. In Almelo ging het drie jaar op en af met Schenkeveld. "Het ene moment fit en het andere moment geblesseerd. Dan kom je in een negatieve spiraal terecht."

Toch heeft die periode bij Heracles Schenkeveld volwassen gemaakt. "Ik ging voor het eerst op mezelf wonen en dat was een uitstekende ervaring. Ik ben in Almelo als persoon gegroeid. Mooie stad ook", grapt hij.

Schenkeveld in het verleden trefzeker voor Excelsior en PEC

Zijn ervaringen in het buitenland hebben Schenkeveld sterker gemaakt, op alle fronten. "Alle randzaken zijn top geregeld. Dat miste ik weleens in Nederland. Ik ben naar Australië gegaan om mezelf terug te vinden en topfit te worden. Dat is aardig gelukt."

En die stijgende lijn trekt hij haast achteloos door bij Panathinaikos. "Al die blessures hebben mij gevormd tot de speler die ik nu ben. Vooral de laatste drie jaar ben ik nog meer met mijn lichaam bezig."

"Pilates, kracht- en coretraining (rug-, buik- en bekkentraining), stretchen, massages, ijsbaden. Dat hoort bij topsport en het helpt. Elke dag een stukje beter worden. En dan zien we wel waar het toe gaat leiden."

STER reclame