Nick Kyrgios AFP

De bosbranden in Australië hebben van Nick Kyrgios een andere tennisser gemaakt. Tenminste, in ieder geval tijdens de Australian Open, waar hij dankzij een zwaar bevochten zege op de Rus Karen Chatsjanov voor de derde keer de achtste finales heeft gehaald: 6-2, 7-6 (5), 6-7 (6), 6-7 (7), 7-6 (8).

De branden gaan Kyrgios, zelf geboren in het zwaar getroffen Canberra, aan het hart en om die reden speelt hij een voortrekkersrol bij het inzamelen van geld voor de hulpdiensten.

Die verantwoordelijkheid komt het tennisspel van Kyrgios ten goede. De 24-jarige Australiër, bekend om zijn vele uitspattingen, oogt in zijn geliefde Melbourne Arena (het tweede stadion van de Australian Open waarin Kyrgios altijd wil spelen) mentaal sterker dan voorheen.

Tegen de als zestiende geplaatste Chatsjanov was Kyrgios vooral een knokker in plaats van de jongen die altijd maar de confrontatie zoekt. Toch leek er vanaf de derde set weer kortsluiting bij de heetgebakerde Australiër te ontstaan.

Kyrgios maakte vreemde keuzes (onnodige dropshots of een onderhandse service) en mopperde wat op de scheidsrechter, maar hij bleef wel vechten.

'Ik dacht dat ik ging verliezen'

In de bloedstollende afsluitende tiebreak kreeg hij Chatsjanov op de knieën door onder meer bij 7-8 een prachtige backhand langs de lijn te slaan. "Dit was een van mijn beste zeges. Ik dacht dat ik ging verliezen, dankzij jullie heb ik gewonnen", dankte Kyrgios het publiek na afloop. Hij treft in de volgende ronde negentienvoudig grandslamwinnaar Rafael Nadal.

Rafael Nadal viert zijn zege in de derde ronde AFP

Nadal heeft voor de dertiende keer de vierde ronde in Melbourne gehaald. De kampioen van 2009 was veel te sterk voor Pablo Carreño: 6-1, 6-2, 6-4.

Nadal en Carreño speelden in de aanloop naar de Australian Open samen enkele prachtige partijen in het dubbelspel voor Spanje in de ATP Cup, maar nu viel er voor Carreño bar weinig te genieten.

Met name in de eerste twee sets werd hij totaal overklast. Carreño speelde niet eens zo slecht, maar Nadal liet zijn beste tennis zien en sloeg uit alle hoeken en standen winners. Na ruim anderhalf uur had Nadal zijn vijfde zege (in vijf duels) op Carreño binnen.

Voor David Goffin viel in de derde ronde het doek. De als elfde geplaatste Belg was niet opgewassen tegen Andrej Roeblev: 6-2, 6-7 (3), 4-6, 6-7 (4).

Roeblev, de nummer zeventien van de plaatsingslijst, won in 2020 al twee toernooien (Doha en Adelaide), maar gaf aanvankelijk tegen Goffin niet thuis.

De Belg won eenvoudig de eerste set en liep in de tweede uit naar 5-3. Hij werd echter op love gebroken toen hij voor de set serveerde.

De Rus kwam steeds beter in zijn spel, terwijl Goffin meer fouten ging maken. De Belg verspeelde ook in de derde set een break voorsprong. In de tiebreak van de vierde set kwam hij terug van 0-6 tot 4-6, maar meer zat er niet in.

Thiem en Medvedev door

Dominic Thiem moest een set afstaan tegen Taylor Fritz, de Amerikaan die in de eerste ronde Tallon Griekspoor verslagen had. De als vijfde geplaatste Oostenrijkse won wel met 6-2, 6-4, 6-7 (5), 6-4. Fritz sloeg op matchpoint tegen een dubbele fout.

Ook Daniil Medvedev bereikte de vierde ronde. De verliezend finalist van de US Open won met 6-4, 6-3, 6-2 van de Australiër Alexei Popyrin.

STER reclame