Jong Ajax-doelpuntenmaker Danilo (l) duelleert met NEC-speler Josef Kvida

Cambuur lost Jong Ajax af als koploper eerste divisie

SC Cambuur is weer koploper in de eerste divisie. De Friezen wonnen met 3-1 van Jong FC Utrecht en losten Jong Ajax af op de eerste plaats. De Amsterdammers gaven in Nijmegen in de slotfase een voorsprong van 3-1 weg: 3-3.

Nummer drie De Graafschap en nummer vier FC Volendam boekten benauwde overwinningen, allebei met 3-2. De Graafschap was thuis net te sterk voor MVV Maastricht, Volendam rekende ondanks vele kansen in Limburg maar moeizaam af met Roda JC.

Cambuur viert de 1-0 van Robin Maulun tegen Jong FC Utrecht

Cambuur had het lang lastig tegen Jong FC Utrecht, de nummer elf op de ranglijst. De Friezen hadden een half uur nodig om een gat in de Utrechtse defensie te vinden. Dat lukte uiteindelijk Robin Maulun. Nog voor rust had Jong FC Utrecht de stand gelijk getrokken. Giovanni de la Vega schoot van afstand de gelijkmaker binnen.

Topscorer Robert Mühren was na rust belangrijk voor de thuisclub. Eerst was hij onzelfzuchtig door Ragnar Oratmangoen de 2-1 te laten maken, vervolgens besliste hij het duel stijlvol met een prachtige kopbal uit een hoekschop: 3-1. Bij Jong Utrecht maakte de 18-jarige Ruben Kluivert zijn debuut in het betaalde voetbal. De zoon van Patrick Kluivert speelt als verdediger.

Braziliaan

NEC hield Jong Ajax lang in bedwang. Pas in blessuretijd van de eerste helft vonden de Amsterdammers een bres in de Nijmeegse defensie. De Braziliaan Danilo krulde een bal binnen: 0-1.

5. NAC Breda 22-38

NEC had een strafschop in de tweede helft nodig om langszij te komen. Kik Pierie legde Anthony Musaba over de knie en Zian Flemming maakte gelijk. Daarna liet de pas 17-jarige Brian Brobbey zich met twee goals gelden. Zijn 1-3, na razendsnelle combinaties door het centrum van de Nijmeegse verdediging, was een lust voor het oog.

NEC gaf niet op. De sterk spelende Musaba maakte op fraaie wijze uit de draai 2-3, waarna de Amsterdammers de laatste tien minuten onder zware druk stonden.

Achterlijn

Met invaller Naci Ünüvar, dinsdag als zestienjarige invaller bij het grote Ajax trefzeker in het bekerduel met Spakenburg, hoopte Ajax de zege uit het vuur te slepen. Dat lukte niet. Na een rush van Etien Velinkonja tikte Flemming zijn tweede van de avond binnen: 3-3. Vraag was of de bal over de achterlijn was bij de voorzet van Velinkonja.

Nummer drie De Graafschap stond na een kwartier al met 2-0 voor, maar zag MVV Maastricht daarna flink tegenstribbelen. De derde Doetinchemse treffer, veertien seconden na de hervatting van Stef Nijland, bleek uiteindelijk beslissend.

Volendam verloor voor het laatst op 18 oktober, maar had een moeilijke avond bij Roda JC. De nummer vier verspeelde twee keer een voorsprong, maar won door de 3-2 van Derry John Murkin.

Cambuur, Ajax, De Graafschap en Volendam staan binnen twee punten van elkaar.