De markt in Wuhan waar de uitbraak vermoedelijk is begonnen EPA

Nu steeds meer delen van China stilgelegd worden vanwege het coronavirus, nemen ook de Nederlandse bedrijven die in de gevarenzone gevestigd zijn maatregelen.

Scheepsbouwer Damen heeft werven in de getroffen provincie Hubei en in het iets zuidelijker gelegen Hunan. "We hebben een verbod afgekondigd om naar de werven te reizen", vertelt een woordvoerder. Op de werven zijn volgens het bedrijf "strikte hygiënemaatregelen" genomen.

Op dit moment repatrieert het bedrijf geen buitenlands personeel. "Maar dat zou wel een optie voor de toekomst kunnen zijn." Damen raadt het de werknemers af om nu te gaan reizen, of dat nou binnen of buiten China is.

De lokale Chinese werknemers zijn op dit moment niet aan het werk, vanwege het Chinees nieuwjaar. "We zijn nu bezig met een plan voor hoe we hen het beste kunnen begeleiden bij hun terugkomst op het werk", aldus het bedrijf.

Vanwege de uitbraak wordt in Wuhan in recordtempo een groot ziekenhuis uit de grond gestampt. Dat gaat zo:

China stampt in no time groot noodhospitaal uit de grond

Chemieconcern AkzoNobel heeft diverse onderzoekscentra en fabrieken in China, waaronder een poedercoatingfabriek in Wuhan. Die coatings gaan naar lokale afnemers.

Het kantoor en de fabriek zijn op dit moment vanwege het Chinees Nieuwjaar, zoals al gepland was, gesloten. Het bedrijf heeft wel maatregelen genomen na de uitbraak van het virus, al wil een woordvoerder niet zeggen welke dat zijn.

"Het welzijn van onze medewerkers en families heeft de hoogste prioriteit", zegt de woordvoerder. "Dit zijn situaties waar je als bedrijf plannen voor hebt liggen."

STER reclame