Rel op Weissensee na diskwalificatie marathonschaatssters

De Aart Koopmans Memorial op de Weissensee krijgt nog een flink staartje. Marathonschaatsster Marijke Groenewoud wist de race te winnen, maar moet haar beker wegens 'onsportief gedrag' weer inleveren. Daar is ze het niet mee eens.

Groenewoud was na zestig kilometer Manon Kamminga te snel af in de sprint. Pas laat op de avond besloot de jury Groenewoud te diskwalificeren en kreeg Kamminga de overwinning toegewezen.

'Belachelijk'

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, schaatste tijdens de wedstrijd een tijd lang achter Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Haar kopwerk werd gezien als hulp en dat is volgens de reglementen niet toegestaan.

"Het is natuurlijk belachelijk", aldus Groenewoud, die al in bed lag toen ze via een ploeggenoot hoorde van de diskwalificatie. "Wie zegt dat Carien voor mij reed? Er reden nog tien dames achter ons, dus dan moeten zij allemaal een rode kaart krijgen."

Bekijk hieronder de samenvatting van de race.

Groenewoud wint Aart Koopmans Memorial op Weissensee

Kleibeuker schaart zich achter Groenewoud en vindt het een rare straf. "Als je niet meer op kop tempo mag maken, weet ik het ook niet meer..."

Oordeel jury

Volgens de jury reed Kleibeuker veel gaten dicht, zonder dat zij ploeggenoten had in haar groep. "En toen de kopgroep ontstond, zag je duidelijk dat ze veel werk deed en zelf niet bezig was met een goede klassering", stelt hoofdscheidsrechter Jans Hoogeveen.

Het lijkt erop dat de schaatssters in beroep gaan tegen de straf. Hoogeveen: "Of het juridisch stand houdt? Nou, we zien wel waar het schip strandt."

STER reclame