Boeren met hun tractoren half oktober in het centrum van Den Haag ANP

Farmers Defence Force (FDF) organiseert een nieuwe protestactie in Den Haag. De boerenactiegroep wil de Hofstad op 5 februari laten "schudden op zijn grondvesten". Bij eerdere acties veroorzaakten een paar duizend actievoerende boeren met tractoren een verkeerschaos op snelwegen in het hele land.

"Wij - de boeren - nemen Den Haag over als we geen respect ontvangen in het Catshuis", schrijft voorman Mark van den Oever in een oproep aan zijn achterban. "Ze moeten ons zien, ze moeten ons horen en weten dat het bedriegen van de boeren niet zonder gevolgen zal zijn. Ons geduld is op."

De gemeente Den Haag laat weten de oproep te hebben gezien en de aangekondigde actie maandag in het wekelijkse overleg met politie en Openbaar Ministerie te gaan bespreken.

Ze draaien ons de nek om.

Mark van den Oever, Farmers Defence Force

Volgens FDF-voorman Van den Oever is het protest een signaal voor het vervolgoverleg tussen het kabinet en het Landbouw Collectief dat volgens hem voor 5 februari gepland staat in de ambtswoning van de premier. In het collectief zijn dertien boerenorganisaties verenigd waaronder ook FDF. "Zorg dat Rutte zich wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren", schrijft de FDF-voorman.

Eind december deed het kabinet enkele toezeggingen aan de boerenorganisaties en maakten ze samen afspraken om de stikstofuitstoot op korte termijn te laten dalen. Dat is nodig door een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland.

De FDF-boeren gaven meteen al dat ze de afspraken niet zagen zitten. Ze vinden dat ze niet serieus worden genomen: "Er worden plannetjes opgezet, noodwetjes erdoorheen gejast en beleid ingevoerd door provincies waar ze ons de nek mee omdraaien."

STER reclame