Ruim 400 basisschool- en vmbo-leerlingen verruilden de schoolbanken vandaag voor de stoel van de directeur van een grote organisatie. In het project Bazen van Morgen van non-profitorganisatie JINC mochten ze één dag optreden als directeur van bijvoorbeeld een bank, ziekenhuis of vervoersbedrijf. Ook enkele gemeenten, provincies en ministeries deden mee.

JINC bereidt jongeren uit wijken met een sociaal-economische achterstand voor op de arbeidsmarkt. Dit is de zesde editie van Bazen van Morgen, vertelt woordvoerder Marieke Kremer. "De scholen in de wijken selecteren leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of ze kiezen kinderen van wie ze denken dat ze ergens aanleg voor hebben, maar die dat van zichzelf nog niet weten."

Willem van der Ark en 'baas van vandaag' Iris Bokma in de containerterminal van MCS Leeuwarden Eigen foto

Zo denkt Willem van der Ark, directeur van containerbedrijf MCS in Leeuwarden, dat zijn 'mede-baas' Iris Bokma wel aanleg heeft voor leiderschap. "Ze moest vanochtend op een groep medewerkers afstappen om hen aan het werk te zetten. Dat moet je wel durven."

Zelf vond de 14-jarige Iris dit niet zo spannend. Ze was ook niet zenuwachtig voor vandaag. "Ik was vooral heel benieuwd wat we zouden gaan doen." Best veel, zo bleek vandaag. Iris mocht meerijden op een vrachtwagen en keek in een hijskraan mee hoe een MCS-medewerker containers van een vrachtwagen tilde. "Ik vond het heel interessant", zegt ze. "Ik had verwacht dat het werk hier een beetje saai zou zijn, maar dat was helemaal niet zo. Ook niet voor een meisje."

De vmbo-scholiere kreeg vandaag ook een opdracht mee: ze moest onderzoeken of de containerterminal wel veilig genoeg is. En van haar bevindingen kon de 'echte' ceo nog iets leren: "Soms blijft op een zeecontainer nog iets van gereedschap liggen, dat eraf kan vallen als je de container van het schip takelt", vertelt Willem. "Dat wist ik zelf niet, maar Iris had het wel in de gaten."

Marco Lemmers en Dani Mohaboe voor de deur van Conscious Hotels Eigen foto

Ook Marco Lemmers, mede-eigenaar van Conscious Hotels in Amsterdam, is blij met de frisse blik van zijn collega voor een dag. De 16-jarige Dani Mohaboe hielp hem vandaag bij het proeven van lunchgerechten en het inspecteren van hotelkamers. "Hij is heel precies", zegt Marco. "Eén stofje en je bent erbij. Mijn medewerkers waren onder de indruk van hoe kritisch hij was, en terecht."

Dani zit in de derde klas van het vmbo en heeft een techniekprofiel gekozen. "Zonder deze dag was ik nooit in dit hotel terechtgekomen. Het is hier veel groter dan ik had verwacht. Ook werken er meer mensen dan ik dacht, die moest ik vandaag allemaal aansturen."

Toen iemand te laat kwam voor een meeting, sprak Dani diegene erop aan, vertellen hij en Marco lachend. "Het is heel leuk om te zien hoe mijn collega's op Dani reageren, vertelt Marco. "Ze nemen hem als baas serieus. Hij vindt het ook leuk. En wat ik zelf vooral interessant vind, is dat hij bij voorbaat nooit had nagedacht over werken in een hotel. Dan denk ik: waarom bereik ik jongeren als hij niet, terwijl ik goede mensen nodig heb? Daar wil ik iets aan doen."

Devi Prahladsingh liep vandaag mee met HVP-bestuurder Tugba Kaya Eigen foto

De school van de 15-jarige Devi Prahladsing staat tegenover het gebouw van HVP Zorg in Den Haag, maar ze kende de zorgorganisatie niet. Toch stond de scholiere vandaag aan het roer van het bedrijf, samen met Tugba Kaya, de 'echte' directeur. De twee hebben veel gemeen: net als Tugba wil ook Devi, die nu in 4-vmbo zit, straks via het mbo naar het hbo. En ze komen uit dezelfde Haagse wijk, in de buurt van het Zuiderpark.

"Ik vind dit veel leuker dan naar school gaan", zegt Devi over haar 'directeurschap'. "Ik heb inspraak en leer meer dan wanneer ik alleen in boeken zit te kijken." Zo mocht Devi vandaag helpen bij bloeddrukmetingen en kreeg ze een eigen e-mailaccount waar medewerkers terecht konden met vragen. "Iemand vroeg bijvoorbeeld of zijn extra uren konden worden uitbetaald."

HVP-directeur Tugba hoopt dat ze een voorbeeld kon zijn voor Devi. "Zelf heb ik zo'n voorbeeld nooit gehad. Als iemand in je familie hoger opgeleid is, kan diegene je goed begeleiden in je loopbaan. Maar veel kinderen hebben zo'n voorbeeld niet. Zo'n dag als vandaag laat hun zien wat er allemaal kan."

Basisschoolleerlingen Ilham (12) en Amira (11) waren vandaag de baas van voetbalclub ADO Den Haag:

Ilham (12) en Amira (11) zijn de baas van ADO Den Haag

STER reclame