Marathonschaatssters Marijke Groenewoud en Gary Hekman hebben op de Weissensee in Oostenrijk de Aart Koopmans Memorial gewonnen.

Groenewoud was na zestig kilometer Manon Kamminga te snel af in de sprint. Pas laat op de avond besloot de jury Groenewoud alsnog te diskwalificeren wegens onsportief gedrag en kreeg Kamminga de overwinning toegewezen.

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, accepteerde tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. Kleibeuker werd eerder vandaag al uit de uitslag geschrapt. Door de rode kaart van Groenewoud, eindigde Aggie Walsma als tweede en kreeg Lisa van der Geest de derde plaats toegewezen.

Groenewoud wint Aart Koopmans Memorial op Weissensee

Terug naar de wedstrijd. Groenewoud en Kamminga maakten in de eerste van zes wedstrijden in het GP-klassement deel uit van een kopgroep van vijftien vrouwen, die snel was weggesprongen uit het peloton.

Kamminga wist zich gesteund door twee ploeggenotes, maar probeerde met nog zo'n vijftien kilometer voor de boeg toch alleen weg te rijden. Zij werd weer gegrepen en ook latere ontsnappingspogingen werden mede door het imposante beulswerk van Carien Kleibeuker tenietgedaan. Groenewoud was daarna de beste in de sprint.

Hekman wint voor Bruggink

Bij de mannen draaide de wedstrijd ook uit op een sprint, waarin Hekman Mart Bruggink in de sprint van een groep van zo'n 30 schaatsers voorbleef.

Voor Hekman was het al de derde zege in de eerste wedstrijd van het GP-circuit op natuurijs. Het feest voor zijn ploeg AB Vakwerk was compleet met de derde plaats van Evert Hoolwerf en de vierde plaats van Bart Hoolwerf.

Hekman zegeviert op Weissensee

STER reclame