NOS Nieuws

Macron gaat tekeer tegen Israëlische agenten in Jeruzalem

De Franse president Emmanuel Macron is in Jeruzalem boos geworden op Israëlische agenten. Naar verluidt wilde Macron de Sint-Annakerk in, die aan Frankrijk toebehoort, en werd hij gevolgd door Israëlische politieagenten.

"Iedereen kent de regels", riep de Franse president tegen de Israëlische beveiliging. "Ik vind het niet leuk wat je voor m'n neus deed. Ga naar buiten. We kennen de regels. Niemand hoeft iemand te provoceren. Respecteer de regels zoals ze al eeuwen zijn, ze zullen onder mij niet veranderen."

Macron was hoorbaar gepikeerd:

Macron valt uit tegen Israëlische politieagent: 'Je kent de regels, weg'

De Sint-Annakerk in de Oude Stad van Jeruzalem is sinds 1856 Frans grondgebied. Het Ottomaanse Rijk schonk de kerk toen aan de Franse keizer Napoleon de Derde. Frankrijk ziet Israëlische politie in de kerk als een provocatie.

De gebeurtenis lijkt op een situatie in 1996, met de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Die werd ook kwaad op Israëlische agenten bij de kerk. Hij dreigde toen terug naar Frankrijk te vliegen als de agenten de plek niet verlieten.

Oordeel zelf:

Macron is in Jeruzalem voor een Holocaust-herdenking, die door veel wereldleiders wordt bijgewoond. Ook koning Willem-Alexander is erbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl