Geen minderjarigen onder doden Alphen

tijd van publicatie Aangepast

Bij de schietpartij in Alphen aan de Rijn zijn geen minderjarigen omgekomen. Wel zijn twee meisjes van zes en tien jaar oud lichtgewond geraakt. De doden zijn drie mannen van 80, 49, en 42 jaar oud en drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar oud. Eén mannelijk slachtoffer is van Syrische afkomst, de andere doden komen uit Alphen aan de Rijn.

Twaalf gewonden liggen nog in het ziekenhuis, waarvan zeven er slecht, mogelijk kritiek, aan toe zijn. De gewonde mensen zijn acht vrouwen en negen mannen. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn.

Geen motief

Er werd ook meer bekend over de dader en zijn achtergrond. In de afscheidsbrief stond zoals bekend geen motief voor zijn daad maar stonden wel verwijzingen naar digitale bestanden. Uit die documenten kon de politie echter ook weinig nieuwe inzichten halen. Wel kwam hij suïcidaal over en was de informatie in de digitale bestanden volgens de politie eerder filosofisch dan bedreigend van aard.

In 2003 is Van der Vlis in contact gekomen met de politie wegens het gebruik van een luchtdrukpistool. Een man zou op straat met de luchtbuks van Van der Vlis' vader in zijn been geschoten zijn. Die zaak is uiteindelijk geseponeerd.

Experts

Forensische experts deden in Alphen aan den Rijn de hele nacht onderzoek in winkelcentrum Ridderhof. De teams kregen daarbij hulp van experts uit het hele land.

Alle lichamen die in het winkelcentrum lagen, zijn in de loop van de nacht weggehaald. Dat kon volgens het Openbaar Ministerie niet eerder vanwege het onderzoek.

De Ridderhof blijft afgezet met linten, de parkeergarage is in de loop van de ochtend weer opengegaan. Bij het winkelcentrum zijn gelegd en kaarsen aangestoken om de slachtoffers te herdenken.

De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot gistermiddag in het winkelcentrum met een mitrailleur om zich heen en pleegde daarna zelfmoord. Behalve de dader kwamen er zes om het leven, een zevende overleed later in het ziekenhuis.

Verbijsterd

Drie andere winkelcentra in Alphen, die ook waren afgesloten, zijn inmiddels weer vrijgegeven. De politie heeft geen explosieven gevonden.

Honderden mensen hebben tijdens een dienst in de Goede Herderkerk in Alphen aan den Rijn stilgestaan bij het drama. De voorganger van de protestantse kerk zei dat hij verbijsterd was en dat Alphen sinds gisteren in diepe rouw verkeert.

STER reclame