Zahira Lieneke Mous op een eigen foto
NOS Nieuws

Nederlandse trots na veroordeling verkrachtende 'wonderdokter'

Ruim een jaar geleden vertelde ze in een Braziliaans tv-programma hoe ze was verkracht door 'wonderdokter' João Teixeira de Faria. Nu is het wereldberoemde medium veroordeeld tot ruim 59 jaar cel wegens seksueel misbruik. "Mijn mond viel open en ik was sprakeloos", zegt de Nederlandse Zahira Lieneke Mous.

Opluchting en een gevoel van rechtvaardigheid, dat waren de eerste emoties bij de 35-jarige choreograaf. "Ik voel me hier heel sterk door. Ook ben ik trots op alle vrouwen die naar voren zijn gekomen en de moed hadden om de juridische strijd aan te gaan."

In deze specifieke zaak ging het om het misbruik van vijf vrouwen die De Faria hadden aangeklaagd. Na Mous' verklaring op tv hadden zich honderden vrouwen gemeld bij justitie. Als enige van de geïnterviewde slachtoffers was Mous herkenbaar in beeld. De zaak tegen de spiritueel genezer groeide volgens experts uit tot de grootste misbruikzaak van Brazilië.

João Teixeira de Faria

De rechtszaak van de Nederlandse heeft nog niet gediend. "Het is dus nog lang niet afgesloten. En ik denk dat het in een bepaalde zin ook nooit echt afgesloten wordt. Mijn leven is volledig veranderd door deze situatie. Aanhangers van De Faria hebben me berichten gestuurd als: je bent een leugenaar en gaat naar de hel."

De 77-jarige wonderdokter heeft als bijnaam João de Deus (Jan van God). Hij heeft al 40 jaar een kliniek in Abadiânia, niet ver van de hoofdstad Brasilia. Hij zou op spirituele wijze mensen genezen van trauma's of ziektes en werd wekelijks door duizenden mensen opgezocht.

Inmiddels is De Faria tweemaal veroordeeld voor verkrachting. Bij de laatste veroordeling kreeg hij 40 jaar cel voor het misbruiken van vijf vrouwen. Dat bericht deelde Mous op haar Instagram-account onder de hashtag justice (gerechtigheid).

"Het voelt alsof ik ook gerechtigheid krijg voor mijn 19-jarige zelf", legt Mous uit. "Want ik ben op die leeftijd verkracht in Leeuwarden." Uit angst om niet geloofd te worden, heeft ze naar eigen zeggen pas vijf jaar later aangifte durven doen.

Seksueel misbruik is vaak lastig te bewijzen in de rechtszaal. Mous heeft het idee dat justitie en politie destijds weinig hebben gedaan met haar aangifte. Een veroordeling kwam er niet.

Haar traumatische verleden maakt de voorlopige overwinning op de wonderdokter des te zoeter. "Ik heb mijn leven op het spel gezet. Want De Faria is onderdeel van een gevaarlijke criminele organisatie die veel verder gaat dan alleen seksueel misbruik."

De zaak is zo groot dat het lastig bij te houden is wat er allemaal gebeurt.

Correspondent Marc Bessems

De 77-jarige is ook veroordeeld wegens illegaal wapenbezit. Verder lopen er nog zaken tegen hem vanwege identiteitsfraude en corruptie. "De zaak is zo groot dat het lastig bij te houden is wat er allemaal gebeurt", zegt NOS-correspondent Marc Bessems. Hij benadrukt dat de drie veroordelingen nog niet definitief zijn, want de advocaat van De Faria is in hoger beroep gegaan.

Terug in Brazilië

Rond de vijftig vrouwen hebben de 'wonderdokter' aangeklaagd wegens misbruik. Mous heeft via sociale media contact met een aantal van hen. Afgelopen december was ze zelfs weer in Brazilië, ter ere van het 1-jarig jubileum dat de zaak tot rollen kwam.

"Ik gaf een verwerkingsworkshop met dansimprovisaties en meditatie. Dat was heel spannend voor mij, want vooraf was de locatie bekendgemaakt ter promotie." Ze was bang dat volgelingen van João de Deus haar zouden opwachten of kidnappen. Uiteindelijk gebeurde dat niet.

Zolang de veroordelingen van De Faria nog niet rond zijn, is het gevecht nog niet afgelopen, dat beseft Mous goed. "Maar ik ben een vechter en blijf doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl